EINDHOVEN - Lichte spanning voelde hij wel bij zijn invalbeurt. "Maar eigenlijk ga je van een beetje zenuwen alleen maar harder rennen", zei Luuk de Jong na afloop van zijn debuut in het Nederlands elftal.

Als vervanger van de grieperige Robin van Persie werd hij zondagavond bij Jong Oranje weggehaald om met het 'echte' Oranje mee te gaan trainen. Woensdagavond ontving De Jong na de wedstrijd tegen Oostenrijk (3-1) het haasje dat hoort bij een Oranje-debuut.

"Die krijgt thuis een speciale plek, dat zeker. Je rekent voor de wedstrijd nergens op, maar je weet dat de kans bestaat dat je er in gaat komen. Heel speciaal dat het dan nog gebeurt ook", aldus de Twente-spits.

Onschadelijk

Hij was in het dikke kwartier dat hij vanaf de rechterflank kreeg nog dicht bij een assist, maar zijn voorzet op Ruud van Nistelrooij werd bij de eerste paal onschadelijk gemaakt.

"Dat zou lekker geweest zijn, gelijk een assist meepakken, maar zo was het ook al mooi. Het belangrijkste is dat ik even mee heb mogen doen."

Zijn eerste interland smaakt naar meer, maar de datum van de volgende heeft de nuchtere spits nog niet in zijn hoofd. "Ergens in maart, geloof ik. Maar ik ben nog gewoon met Jong Oranje bezig hoor. Mijn voorselectie was al mooi. Doordat er een paar afmeldingen waren kreeg ik nu de kans."