EINDHOVEN - Het Nederlands elftal opende woensdagavond het nieuwe kalenderjaar waar het voor de winterstop was geëindigd.

Oranje hoefde ook zonder een aantal dragende spelers niet tot het uiterste te gaan om Oostenrijk te verslaan. Het enorme krachtsverschil tussen beide ploegen werd met de einduitslag (3-1) nog matig uitgedrukt.

Hoogtepunt van de avond was de openingstreffer van Wesley Sneijder . De spelmaker combineerde in de 28e minuut op de rand van het strafschopgebied met Theo Janssen.

De bal was nog in de lucht toen Sneijder met zijn rechtervoet verwoestend uithaalde. Het zou zo maar kunnen dat doelman Jürgen Macho niet eens zag dat het speeltuig via de onderkant van de lat in het net belandde (1-0).

Memorabel moment

De treffer was een memorabel momentje in een wedstrijd om snel te vergeten. Het Nederlands elftal was zoals verwacht ook zonder Arjen Robben, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Nigel de Jong veel beter dan de nummer twee van groep A van het kwalificatietoernooi voor het EK van 2012.

Oostenrijk kon geen moment duidelijk maken waarom het op die ranglijst voorlopig ploegen als Turkije en België achter zich houdt.

Klaas-Jan Huntelaar, goed voor negen treffers in de laatste vijf interlands, miste voor rust twee riante mogelijkheden om voor de zesde landenwedstrijd op rij doel te treffen. Dat was jammer voor de spits, die in navolging van zijn periode bij Real Madrid en AC Milan ook bij Schalke 04 niet lekker in zijn vel steekt.

Juist bij Oranje wilde hij weer eens juichen. Dat gebeurde uiteindelijk in de 48e minuut toen hij na een uitstekende voorzet van Erik Pieters raak kopte (2-0).

Debutanten

Eljero Elia en Peter Wisgerhof stonden op dat moment al als vervangers voor de pas net weer fitte Wesley Sneijder en Joris Mathijsen op het speelveld. Even later debuteerden Kevin Strootman (FC Utrecht) en Luuk de Jong (FC Twente) als 21e en 22e speler onder de huidige bondscoach Bert van Marwijk.

Ze kregen beduidend minder applaus dan invaller Ruud van Nistelrooij, oud-speler van PSV. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-1 omdat zowel Dirk Kuijt als later Marko Arnautovic een strafschop benutte.