AMSTERDAM - De Europese voetbalclubs willen spelers die in 2012 op het EK actief zijn niet ook afstaan voor de Olympische Spelen in dezelfde zomer. Dat lieten 197 clubs die verenigd zijn in de European Club Association (ECA) dinsdag weten.

Met het plan willen ze voorkomen dat hun spelers uitgeblust raken door het hoge aantal wedstrijden.

Volgend haar zomer wordt in juni het EK gespeeld in Polen en Oekraïne. In augustus beginnen dan in Londen de Spelen.

"Ik denk dat het niet logisch is dat een speler twee grote toernooien in zo'n korte tijd speelt", verklaart ECA-vice-voorzitter Umberto Gandini het voorstel.

Messi

Met het plan wil de organisatie 'conflicten en verwarring', zoals die er rond de Spelen van 2008 waren, voorkomen. Toen kregen Schalke en Barcelona van sporttribunaal CAS gelijk in hun wens om in de voorronde van de Champions League over Rafinha en Lionel Messi te beschikken. Onder druk van het publiek mochten de twee uiteindelijk toch naar de Spelen in Peking.

Aan de Olympische Spelen mogen in principe alleen spelers tot 23 jaar oud meedoen. Alle deelnemende teams mogen echter ook drie dispensatiespelers aanwijzen die ouder zijn.

Rummenigge

Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern München en de ECA, eist meer inspraak bij de FIFA. ''De tijd voor monopolies is voorbij. De leden van de ECA willen betrokken worden bij beslissingen die het clubvoetbal aangaan. Het is tijd voor verandering'', aldus de Duitser.

De clubs kwamen er onlangs achter dat de FIFA zonder overleg acht data heeft toegevoegd aan de kalender met internationale wedstrijden voor de periode 2011-2014.

''De ECA is voorstander van interlandvoetbal, maar vindt ook dat de uitputting van spelers door het enorme aantal wedstrijden moet worden aangepakt. Dat is op dit moment niet het geval'', aldus het verbond.

Geen interlandvoetbal

De ECA wil onder meer dat in de eerste zeven weken na een groot toernooi als het WK of EK geen interlandvoetbal op het programma staat. Ook wil het verbond dat spelers slechts voor één internationaal toernooi per jaar mogen worden geselecteerd.