NOORDWIJK - Bondscoach Bert van Marwijk maakte dinsdag tijdens een persconferentie nog maar eens van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat het Nederlands elftal woensdagavond tegen Oostenrijk niet oefent om te oefenen.

''Want hoe kan ik aan een goede ploeg blijven bouwen als we eens in de vijf maanden een wedstrijdje voetballen?'', vroeg hij zich in de aanloop naar de vriendschappelijke interland in Eindhoven af.

''We hebben in november tegen Turkije geoefend en eind maart spelen we twee belangrijke EK-kwalificatieduels met Hongarije. Dan is het toch niet raar dat ik de jongens nu drie dagen bij elkaar heb?"

"Ik heb de opdracht om met het Nederlands elftal weer het EK te halen. Dat is onmogelijk als je maar drie keer per jaar in actie komt. Daarbij spelen heel veel landen woensdag een vriendschappelijke wedstrijd. Waarom wij dan niet?''

Ziek

Van Marwijk kan tegen Oostenrijk niet beschikken over Arjen Robben (ziek), Rafael van der Vaart (kuit), Nigel de Jong (enkel) en Robin van Persie (ziek). Het is goed mogelijk dat die vier komend weekeinde wel weer voor hun clubs in actie komen.

''Ze hebben zich echter niet zomaar afgemeld'', zei Van Marwijk. ''Want ik weet hoe leuk de jongens het vinden om weer eens bij elkaar te zijn.''

Belangen

''Ik snap ook dat de belangen van clubs en nationale ploegen kunnen botsen'', vervolgde de voormalige clubcoach. ''Ik roep al een tijdje dat de voetbalkalender veel te vol is. Ik weet echter ook niet precies hoe ik dat probleem moet oplossen."

"Maar er zijn inderdaad heel, heel veel wedstrijden. Dat is helemaal duidelijk. Maar dat wil niet zeggen dat bondscoaches hun spelers nog minder moeten zien.''

Debutanten

Van Marwijk mist tegen Oostenrijk, achter Duitsland de nummer twee van groep A van de EK-kwalificatie, niet alleen het eerder genoemde viertal. Joris Mathijsen en Wesley Sneijder hebben nog maar net afgerekend met blessureleed.

Ze voetballen waarschijnlijk geen hele wedstrijd. Dat geeft mogelijk Kevin Strootman en Luuk de Jong de mogelijkheid om als 21e en 22e speler onder de huidige bondscoach bij Oranje te debuteren.

''Ze hebben uitstekend getraind'', vindt Van Marwijk. ''Ik heb ze geselecteerd omdat ik een signaal wilde afgeven dat ze goed bezig zijn. Die bevestiging heb ik gekregen. De toekomst zal leren of ze een vaste plaats in onze groep kunnen afdwingen.''