AMSTERDAM - Bert van Marwijk is onder de indruk van de nieuwelingen Kevin Strootman en Luuk de Jong bij het Nederlands elftal. "Die jongens maken echt een uitstekende indruk", zei de bondscoach op een persconferentie in Noordwijk.

"Ze behoren tot de categorie spelers die zich snel aanpassen op een hoger niveau."

Of de twee 20-jarige voetballers woensdag in de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk ook speeltijd krijgen, is echter nog maar de vraag.

"Dat zou kunnen", hield Van Marwijk zich op de vlakte. "Dat ze bij de selectie zitten is een signaal dat ze goed bezig zijn. Maar ik kan geen garanties geven."

Vooruit denken

De kans dat Strootman in actie komt lijkt aannemelijk gezien de lovende woorden die Van Marwijk voor hem over had. "Kevin is een speler met heel veel mogelijkheden", zei de coach. "Ik hou van spelers die twee of drie stappen vooruitdenken en dat technisch ook nog uit kunnen voeren. Hij kan dat."

Van Marwijk vindt de middenvelder, die in de winterstop de overstap maakte van eerstedivisionist Sparta naar FC Utrecht, bovendien een slimme speler. "Hij heeft een goed gevoel voor positie kiezen. Daarnaast durft hij vooruit te verdedigen, heeft hij een goed linkerbeen en is hij groot en sterk."