AMSTERDAM - Johan Cruijff zou open staan voor een functie als leider van een nieuw te vormen technisch platform bij Ajax. De ledenraad van de Amsterdammers doet maandagavond een voorstel aan de raad van commissarissen om de clubicoon aan te stellen.

Dat bericht NRC Handelsblad maandag. Het nieuwe orgaan beslist onder meer of de trainer het aankoopbeleid bepaalt of dat een aan te stellen technisch directeur hiervoor verantwoordelijk wordt.

Na zijn vertrek als trainer in september 1987 vervulde Cruijff geen officiële functie bij Ajax. Drie jaar geleden zou hij het technisch beleid doorlichten, maar die opdracht gaf hij na enkele weken terug toen hij met Marco van Basten, destijds de aankomende coach, van mening verschilde over het tempo van het doorvoeren van de beleidsveranderingen.

Kritiek

Cruijff uitte sinds september vorig jaar in zijn column in De Telegraaf herhaaldelijk kritiek op Ajax. Op zijn instigatie stelden enkele oud-spelers, onder wie Keje Molenaar, Peter Boeve en Aron Winter, zich succesvol kandidaat voor de ledenraad.

Dit orgaan heeft geen beslissingsbevoegdheid, maar kan de raad van commissarissen aanstellen en wegsturen.