AMSTERDAM - Rik van den Boog kijkt met gemengde gevoelens terug op de verkoop van Luis Suarez. De algemeen directeur van Ajax is trots op de manier waarop de club een flinke transfersom uit het onderhandelingsvuur wist te slepen.

"Wel apart hoe dat ging," zegt de algemeen directeur van Ajax in een interview in het nieuwe magazine van NUsport.

"Liverpool kwam in eerste instantie met twaalf miljoen euro, omdat er hier in Nederland mensen hadden geroepen dat Luis voor vijftien miljoen euro weg kon."

"Wij zeiden: 'Ha, voor dat geld blijft hij lekker bij ons. 'Kom nou toch, zeiden zij, heel Nederland roept dat er een strik omheen mag als iemand vijftien miljoen biedt. Cut the crap en verkoop 'm aan ons.'"

"We bleven onze poot stijf houden. Konden ze niet geloven. Uiteindelijk hebben ze zich laten verleiden tot dat bizarre bedrag."

Subsidiëren

Van dat 'bizarre bedrag' (26,5 miljoen euro) werd uiteindelijk niets uitgegeven. "Wij kunnen niet doorgaan met het subsidiëren van de eredivisie," meldt Van den Boog.

"Wij betalen al meer dan de rest. Een percentage van alle inkomsten gaat naar de KNVB. Dat is bij ons twee miljoen euro, terwijl ADO Den Haag misschien een ton betaalt", stelt de Amsterdammer.

"De tv-gelden worden keurig verdeeld over alle clubs terwijl er veel meer mensen naar Ajax kijken dan naar de meeste andere clubs."

Buitenland

"De derde wijze waarop wij extra betaalden gebeurde doordat een dikke transfer van ons doorstroomde naar de andere clubs. 'Hé Ajax komt langs, we vragen even zeven, acht miljoen.' Daar komt dus een knip in. Dat doen we niet meer."

"Dan krijgen die andere clubs een probleem met hun begroting, dus ik hoop dat ze nu normale prijzen gaan vragen. Zo niet, nou ja dan halen wij onze nieuwe spelers uit andere landen", besluit Van den Boog.

In het nieuwe magazine van NUsport dat vanaf dinsdag in de winkels ligt staat een exclusief interview met Rik van den Boog. Het magazine is ook via de website te bestellen.

Daarin gaat de algemeen directeur van Ajax in op de plannen van Ajax met onder andere de scouting, de jeugdopleiding, Danny Blind, Bas Dost en Johan Cruijff.