AMSTERDAM - Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA gaat ervan uit dat het WK van 2022 in Qatar ‘gewoon’ plaats zal hebben in juni en juli. Afgelopen maand schaarde de Zwitser zich nog voorzichtig in het kamp van voorstanders van een WK in de winter.

“Alles wijst erop dat de 64 duels worden afgewerkt in de zomer”, vertelt Blatter aan de BBC. “In het biedingsproces hebben we duidelijk aangegeven dat het toernooi kan worden verplaatst, maar dat moet dan wel op verzoek van Qatar.”

Vlak nadat het oliestaatje het toernooi kreeg toegewezen, begin december 2010, riepen diverse prominenten op het evenement te houden in de winter. In Qatar schommelt het kwik in de zomermaanden geregeld rond de 40 graden Celsius, te warm voor het bedrijven van topsport.

Beckenbauer

Blatter toonde zich vorige maand gevoelig voor dat argument. Nu zegt hij: “Ik heb geen voorkeur voor wanneer het toernooi plaatsvindt. Ik ben niet diegene die de discussie heeft aangezwengeld. Dat waren Franz Beckenbauer, Michel Platini en de FIFPro (de vakbond voor profvoetballers, red.).”

Qatar zelf wil het WK het liefst in de reguliere maanden afwerken. “Er is geen basis voor discussie. Ik hoor slechts meningen van mensen”, liet Mohamed Bin Hammam, de voorzitter van de Aziatische federatie, enkele weken geleden weten namens de organisatie.