GRONINGEN - FC Groningen had zondagmiddag wat opstartproblemen tegen Willem II, maar won met grote cijfers: 7-1. Opvallend waren de rode kaarten die arbiter Kevin Blom na rust trok, voor Groninger Andreas Granqvist en de Willem II-spelers Arjan Swinkels en Gerrit Pressel.

Ruim twintig minuten zullen de uit Tilburg meegereisde fans gedacht hebben dat er voor Willem II best eens iets te halen zou kunnen zijn in Groningen. Al na twee minuten dwong Juha Hakola doelman Luciano tot een redding. De Braziliaan moest kort daarop ook een schot van Andreas Lasnik onschadelijk maken.

FC Groningen speelde een week eerder een ijzersterke wedstrijd in de derby tegen SC Heerenveen, maar met vrijwel hetzelfde elftal - alleen de geschorste Maikel Kieftenbeld ontbrak - slaagde de thuisclub er lange tijd niet in de hekkensluiter van de eredivisie in de problemen te brengen.

Doeltreffende uithaal

Vrijwel uit het niets kwam FC Groningen toch op voorsprong. Granqvist kopte zijn negende treffer van het seizoen binnen uit een hoekschop van Dusan Tadic. Daarbij raakte de Zweed wel geblesseerd aan het hoofd.

Na een minutenlange verzorging in de kleedkamer was hij net op tijd terug op het veld om landgenoot Fredrik Stenman de tweede treffer te zien maken. De linksback sneed het strafschopgebied in en haalde met rechts doeltreffend uit.

Knappe intikker

Van het brutale spel van Willem II was niks meer over. FC Groningen kwam nog voor rust via een knappe intikker van Tim Matavz op 3-0, waarmee het venijn uit de wedstrijd leek.

Toch ontstond aan het begin van de tweede helft weer beroering toen scheidsrechter Blom in korte tijd twee rode kaarten trok. Eerst stuurde hij Granqvist weg vanwege hands op de doellijn. Lasnik benutte de bijbehorende strafschop (3-1).

Nieuwe domper

Willem II geloofde plotseling weer in zijn kansen, maar kreeg twee minuten later een nieuwe domper te verwerken toen Blom verdediger Arjan Swinkels uit het veld stuurde.

Ook de Tilburgse aanvoerder zou de bal met de hand van de lijn hebben gehaald, maar die beslissing was zeer discutabel. Matavz bracht het verschil vervolgens vanaf elf meter weer op drie doelpunten.

Net als een week eerder tegen PSV kwam Willem II zelfs met negen man te staan. Pressel kreeg in korte tijd twee keer geel. De thuisclub profiteerde volop en scoorde in de laatste twintig minuten via Matavz, Thomas Enevoldsen en Tadic nog drie keer.