TILBURG - Willem II hoeft niet te rekenen op een huurverlaging als de club degradeert naar de eerste divisie. Het college van Tilburg schrijft dat in een reactie op een onderzoek naar de gevolgen voor de gemeente, als de Tilburgse voetbalclub alsnog failliet gaat.

Een faillissement van Willem II gaat de gemeente minimaal 10 miljoen euro kosten, blijkt uit het onderzoek van Fakton.

Uit het onderzoek blijkt dat het stadion van Willem II of de locatie op geen enkele manier financieel positief voor de gemeente is te exploiteren.

Het financieel minst negatieve scenario is sloop van het stadion en herontwikkeling van het terrein met een groot winkelbedrijf zoals Makro of Ikea. Het gemeentebestuur noemt die optie niet realistisch.

Enkele miljoenen

De gemeente legt vanwege een huurverlaging die de club vorig jaar moest redden jaarlijks 400.000 euro toe op de exploitatie van het stadion. Het verlies over de komende 30 jaar komt voor de gemeente uit op ongeveer 13 miljoen euro, aldus het onderzoek. Een huurverlaging kost de gemeente nog enkele miljoenen meer, becijferde Fakton.

''Ongeacht de sportieve prestaties neemt het college het besluit om de huidige huurwaarde als ondergrens vast te stellen'', schrijft het college.

Drastisch

Willem II staat op de laatste plaats in de eredivisie en wist tot dusver slechts één keer te winnen. Als de club degradeert, zullen de inkomsten van sponsors en uit kaartverkoop drastisch afnemen en bovendien vervalt dan ook subsidie van de gemeente voor maatschappelijke activiteiten.

Het college bepaalt na overleg met de gemeenteraad hoe het huurcontract met Willem II er vanaf volgend seizoen zal uitzien.