ENSCHEDE - FC Twente heeft zondag tegen Feyenoord pas laat de winst veiliggesteld. In blessuretijd werd Bryan Ruiz de held van Enschede met de winnende treffer, 2-1. De vedette maakte in het slotkwartier zijn rentree, na wegens een knieblessure enige weken buitenspel te hebben gestaan.

Ruiz gaf FC Twente het geloof in zichzelf terug. ''Vanaf het begin wilde ik uitstralen dat we nog konden winnen'', sprak hij naderhand. ''Dat is kennelijk gelukt. Dit is een rentree om van te dromen. Maar we hebben het met z'n allen gedaan.''

Dat vond ook Michel Preud'homme, de trainer. ''Het was een moeilijke wedstrijd. Feyenoord speelde gewoon heel goed. Wij hebben vanaf het begin het spel moeten maken. Dat was lastig. Gelukkig hebben we de mentaliteit gehad om tot de laatste seconde door te gaan. Dat heeft ons gered.''

Castaignos

De beste kans in de eerste helft was voor Feyenoord. In de 41e minuut tikte Luc Castaignos de bal na een voorzet van Gill Swerts bij de eerste paal in, maar in het Twentse doel redde Nikolai Michailov attent.

Ook in de openingsfase hadden de Rotterdammers wat mogelijkheden. FC Twente begon niet al te geïnspireerd aan het duel en bij vlagen was Feyenoord gelijkwaardig.

Zo schoot Jerson Cabral in goede positie net over. Ron Vlaar zag een schot gesmoord in de verdediging van de tegenstander.

Solo

FC Twente, wellicht wat vermoeid na de midweekse bekerconfrontatie met PSV, begon eigenlijk pas na een minuut of twintig de zaak wat serieuzer aan te pakken. De eerste mogelijkheid kwam voort uit een solo van spelmaker Theo Janssen, nota bene afgesloten met een schot met zijn 'zwakke' rechterbeen. Feyenoord-doelman Erwin Mulder redde maar net.

Verder was de thuisclub, zonder de geblesseerde schaduwspits Luuk de Jong, nog gevaarlijk met schoten van Roberto Rosales en Nacer Chadli. Beide keren greep Mulder goed in. Verder hield het vrij massaal verdedigende Feyenoord zonder al te veel moeite stand.

Gelukkige

Kort na rust kwam Feyenoord op voorsprong. Swerts legde geheel vrijstaand aan vanaf de rechterkant en zag de vermoedelijk als voorzet bedoelde inzet fraai achter Michailov dwarrelen (0-1).

Been: ''Een mooie én gelukkige treffer. Maar ik zag aankomen dat er iets ging gebeuren. In de minuten die volgden waren er ook mogelijkheden voor Luigi Bruins en Georginio Wijnaldum. We hadden de wedstrijd kunnen beslissen.''

In het laatste kwartier putte FC Twente moed uit de komst van Bryan Ruiz, hersteld van een operatie aan de knie. Uit het offensief dat volgde, maakte Wout Brama in de 76e minuut gelijk. In blessuretijd kopte Ruiz vervolgens de niet meer verwachte 2-1 in.