AMSTERDAM - Zuid-Korea heeft vrijdag beslag gelegd op de derde plaats bij de Azië Cup. In de troostfinale versloeg dat land Oezbekistan met 3-2. De finale van de Azië Cup staat zaterdag op het programma. Dan treffen Japan en Australië elkaar als het toernooi in Qatar zijn climax bereikt.

De Koreanen liepen Oezbekistan in de eerste helft onder de voet. De Aziatisch kampioen van 1956 en 1960 liep vlot uit naar 3-0 door doelpunten van Ja Cheol Koo en tweemaal Dong Won Ji.

Vlak voor rust kregen de Oezbeken een penalty die door Alexander Geynrikh tot de aansluitingstreffer werd gepromoveerd. In de tweede helft was Geynrikh nogmaals trefzeker.

Daarna gingen de Oezbeken, geholpen door steeds slordiger spel van Zuid-Korea, nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker, maar die bleef uit.

Met de derde plaats evenaart Zuid-Korea de prestatie van de vorige editie van het toernooi in 2007. De laatste keer dat het land de finale haalde was in 1988. Voor Oezbekistan is de vierde plaats de beste prestatie ooit.