AMSTERDAM - Voormalig Ajax-trainer Martin Jol vermoedt dat Christian Eriksen zich een bijzondere plaats in de annalen van de Amsterdamse club gaat toe-eigenen.

“Eriksen kan de beste nummer 10 worden die Ajax ooit heeft gehad”, zegt Jol in het nieuwe magazine van NUsport.

“Voor Jari Litmanen, Dennis Bergkamp, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart stond AC Milan niet op de stoep toen ze zeventien waren. Voor Christian wel", voert Jol aan. “Milan zit al een jaar achter hem aan. Gelukkig heeft Ajax zijn contract tussentijds weten te verlengen.”

Waarom stelde u hem dan niet wekelijks op?
“Ik had even geen plek in de as. Maar zodra het kon, liet ik hem meedoen. Desnoods aan de zijkant. Hij kan overal gevaarlijk zijn, al is hij natuurlijk op zijn best als centrale spelverdeler.”

Volgens Jol heeft Eriksen de ideale cocktail aan kwaliteiten. “Hij speelt tussen de linies, als hij met de bal gaat lopen, is hij niet te houden, maar hij weet ook wanneer hij moet kaatsen. Daarnaast heeft-ie een geweldige vrije trap en kan hij geweldig afmaken.”

Dolenthousiast

Zaakwaarnemer Søren Lerby is al even enthousiast over zijn landgenoot, al laat Eriksen zich niet door hem begeleiden.

"Dat Denen altijd nuchter zijn, is onzin. Als we zo’n voetballer zien, worden we dolenthousiast. Da’s gevaarlijk, maar ik snap het wel. Hij heeft ook gewoon heel veel weg van Michael Laudrup, daar kun je niet omheen.”

In het nieuwe magazine van NUsport staat een uitgebreid verhaal over en met Christian Eriksen. Het nummer ligt sinds dinsdag in de winkels en is online bestelbaar.