AMSTERDAM - Ajax heeft de halve finale van de KNVB-beker bereikt. De Amsterdammers wonnen in de eigen Amsterdam Arena met 4-1 van NAC Breda. De ploeg van trainer Frank de Boer speelde niet goed, maar kreeg toch behoorlijk wat kansen.

NAC begon uitstekend aan de wedstrijd. Fouad Idabdelhay opende de score in de achtste minuut. De spits werd met een slimme pass door het centrum vrij voor Maarten Stekelenburg gezet en rondde nadat hij de uitgekomen doelman omspeelde koel af.

Ajax nam het initiatief, zover het dat al uit handen had gegeven, daarna weer over en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die leek na een kwartier spelen te komen van Jan Vertonghen. De Belg pegelde zijn vrije trap echter op de lat.

Siem de Jong zorgde enkele minuten later wel voor de 1-1. De spits speelde zich handig vrij rond de zestien en schoot met links raak.

Penalty

Het duurde vervolgens niet lang voordat Ajax op voorsprong kwam. Het was opnieuw De Jong die aan de basis stond, nadat hij binnen de zestien onhandig onderuit werd gehaald door Rob Penders. Miralem Sulejmani wist wel raad met de makkelijk gegeven strafschop: 2-1.

Na de rust zakte het tempo verder in, al bleven de Ajacieden wel dotten van kansen creëren. NAC-doelman Jelle Ten Rouwelaar bleek echter een flinke sta in de weg voor onder meer Daley Blind en Christian Eriksen. Zijn eigen ploeg stelde daar aanvallend erg weinig tegenover.

Mooi slotstuk

Het duurde tot de 82ste minuut voordat de goed invallende Vurnon Anita het duel na een mooie aanval op aangeven van Sulejmani in het slot gooide.

De Serviër zorgde zelf even later nog voor een mooi slotstuk, door vanaf de rand van het strafschopgebied met buitenkant links de 4-1 eindstand op het scorebord te schieten.

Zondag gaan beide elftallen in Breda in competitieverband op herhaling. Ajax kan dan weer beschikken over Luis Suarez, mits de Uruguayaan niet verkocht wordt.