AMSTERDAM -  Clubs die Luis Suarez deze transferperiode in willen lijven, zullen haast moeten maken. Ajax is niet van plan de sterspeler na zaterdag nog te laten vertrekken.

"Anders duurt het te lang. Het moet binnen nu en twee dagen", laat trainer Frank de Boer weten op de persconferentie voor de bekerconfrontatie van donderdag tegen NAC Breda.

Ook als een club bereid is de vraagprijs van 35 miljoen euro na de door Ajax gestelde deadline te betalen, zullen de Amsterdammers niet op dit aanbod ingaan. "Dan vragen we vijf miljoen extra", laat de coach weten.

Professioneel

De Boer hoopt dat Suarez professioneel omgaat met de teleurstelling van het afketsen van een mogelijke transfer naar Liverpool en hij niet, net als bij zijn overstap van FC Groningen naar Ajax, voor problemen gaat zorgen.

De Uruguayaan heeft echter aangegeven de beslissing van de clubleiding om het bod van zo'n vijftien miljoen euro af te wijzen, te respecteren. "Hij vindt Liverpool een mooie club, maar begrijpt dat Ajax hem niet wil laten gaan."

Schaduwlijst

Ajax beschikt over een schaduwlijst met vervangers, waarop Bas Dost een voorname plaats inneemt. De spits van sc Heerenveen mag zich echter ook verheugen op belangstelling van Feyenoord.

''Er staan wel meer spitsen op ons lijstje'', verduidelijkte De Boer. ''Maar Suarez kunnen we niet zo maar vervangen. Hetzelfde gold in het verleden voor Ibrahimovic, Sneijder en Huntelaar.''

Spoeling dun

De Boer onderzoekt of hij zijn ploeg ook kan versterken als Suarez blijft. Hij nam de afgelopen weken afscheid van Urby Emanuelson (AC Milan) en Mido (Zamalek). Aanvallers Mounir El Hamdaoui en Dario Cvitanich zijn nog geblesseerd.

''We moeten maar eens kijken wat er allemaal mogelijk is'', zei hij. ''We hebben op dit moment weinig linksbenige verdedigers en spitsen. Op die posities is de spoeling een beetje dun.''