WAALWIJK - Dagenlang had Noordwijk uitgekeken naar de kwartfinale van de KNVB-beker bij RKC Waalwijk. Na twintig minuten was het sprookje al over voor de amateurclub. De Brabanders kwamen snel met 3-0 voor en liepen uiteindelijk uit naar 6-0.

Vooral doelman Robert Spaan beleefde een vervelende avond bij Noordwijk. Al na acht minuten ging de voormalig speler van FC Utrecht gruwelijk in de fout en kon Donny de Groot de 1-0 maken. Ook bij de 4-0 van Roald van Hout zag Spaan er niet goed uit.

De duizend meegereisde supporters uit Noordwijk zorgden voor de grootste opwinding bij de bezoekers. Met vuurwerk en gezang probeerden ze hun ploeg naar een stunt te schreeuwen.

Het zat er echter geen moment in dat Noordwijk na IJsselmeervogels in 1975 de tweede amateurclub werd bij de laatste vier van de beker. De koploper van de zaterdagse hoofdklasse A kon het tempo van RKC gewoonweg niet aan.

Van Hout trefzeker

Na de blunder van Spaan in de achtste minuut was het eigenlijk al gebeurd. Daarna onderscheidde Van Hout zich. De rechtsbuiten uit de jeugdopleiding van RKC maakte drie doelpunten in een tijdsbestek van ruim tien minuten.

Hij schoot de eerste van een meter of tien binnen na een voorzet van Derk Boerrigter. De tweede was een prachtig binnen gekrulde vrije trap. Ook de derde was een dood spelmoment, al kreeg Van Hout hulp van Spaan die de bal in de hoek liet stuiteren.

Gas terug

Boerrigter, een ster in de Jupiler League en regelmatig begeerd door eredivisieclubs, maakte nog voor rust de 5-0 nadat Spaan opnieuw een schot niet goed verwerkt. De linkerspits liet na rust nog de 6-0 aantekenen. RKC vond het in de tweede helft wel genoeg in de wetenschap dat er in de halve eindstrijd voor het eerst dit toernooi een eredivisieclub wacht.

Later in de week worden de andere drie kwartfinales afgewerkt. Woensdag ontvangt landskampioen FC Twente eredivisiekoploper PSV en treedt FC Utrecht aan tegen FC Groningen. Een dag later gaan Ajax en NAC Breda de strijd met elkaar aan om het laatste halve finaleticket.