DOHA - Australië heeft zich dinsdag op overtuigende wijze de finale van het toernooi om de Azië Cup bereikt. De 'Socceroos' maakten er in Doha tegen Oezbekistan een doelpuntenfeest van: 6-0.

In de finale staat Australië zaterdag tegenover Japan, dat in de halve finale na strafschoppen te sterk was voor Zuid-Korea.

Harry Kewell bracht Australië al na vijf minuten op voorsprong tegen Oezbekistan, dat verrassend was doorgedrongen tot de laatste vier van het Aziatische titeltoernooi.

Nog voor rust verdubbelde Sasa Ognenovski de score. In de tweede helft liepen de 'Aussies' uit naar een monsterzege door treffers van David Carney (ex-FC Twente), Brett Emerton (ex-Feyenoord), Carl Valeri en Robbie Kruse. De Oezbeken speelden vanaf de 67e minuut met tien man na een rode kaart voor Oloegbek Bakajev.

Brett Holman van AZ begon in de basis bij Australië.

''We speelden briljant'', jubelde de Duitser Holger Osieck, bondscoach van de 'Aussies'. ''De spelers maakten er een geweldige show van. De sleutel tot dit succes was de manier waarop we de wedstrijd in gingen. We speelden vol op de aanval.''