AMSTERDAM - Glasgow Rangers en Celtic herdenken zondag de Ibrox-ramp. Dat doen de twee clubs voor ze hun derby spelen.

Precies veertig jaar eerder, op 2 januari 1971, vonden 66 mensen tijdens de 'Old Firm' de dood toen hekken op een trap in het stadion van Glasgow Rangers het begaven terwijl de fans het stadion verlieten.

Voor de Old Firm van zondag leiden John Greig en Billy McNeill de herdenking. De twee waren in 1971 aanvoerder van respectievelijk Rangers en Celtic. De beide teams zullen voor de stadsderby een minuut stilte houden en met rouwbanden spelen.

De spelers van destijds hebben nog duidelijke herinneringen aan de ramp, vertellen ze aan UEFA.com. "Er werd een aantal lichamen de kleedkamer ingebracht en ik wist niet of ze leefden of dood waren", herinnert Greig zich.

Paniek

De aanvoerder van Rangers liep daarop naar het veld waar complete paniek heerste. "Overal renden mensen. Wat me het meest bij is gebleven waren de lijken die vanaf de middenlijn tot aan de achterlijn lagen."

De Celtic-spelers waren in eerste instantie niet op de hoogte van de ramp, weet Celtic-rechtsback Jim Craig nog. Ze zaten tien minuten na het laatste fluitsignaal al in de spelersbus toen trainer Jock Stein ze vertelde dat er waarschijnlijk doden waren gevallen.

Helpen

"Hij liet de buschauffeur ons naar Celtic Park rijden en gedurende de avond steeg het aantal doden en gewonden steeds hoger. Het was een verschrikkelijk gevoel om daarbij betrokken te zijn." Stein en zijn trainersstaf bleven in Ibrox Park achter om te helpen voor de gewonden te zorgen.

De huidige Rangers-trainer Walter Smith was met zijn broer in het stadion, maar bleef ongedeerd. Ook hij herinnert zich de saamhorigheid die de tragedie in Glasgow teweegbracht. "Het deed er niet toe welk team je steunde, of of je überhaupt voetbalfan was. De stad was verenigd in verdriet."