AMSTERDAM - Het stuitte Martin Jol tegen de borst dat bij Ajax iedereen zich met de gang van zaken bemoeide. Zo riep Johan Cruijff op tot een revolutie en werd Jol mikpunt van kritiek.

De trainer werd in zijn eerste jaar bij Ajax bijna kampioen, won de beker en plaatste zich aan het begin van zijn tweede seizoen voor de Champions League. Maar in de herfst verspeelde Ajax punten en kwam Jol onder vuur te liggen.

“Of je nou Marco van Basten heet of Martin Jol, je moet altijd winnen. Als je dat niet doet, gaan mensen zich ermee bemoeien. Hoewel dat bij Ajax ook normaal is als je wel gewoon wint”, vertelde Jol kort voor zijn vertrek aan Ajax Life. “Daar heb ik vanaf de eerste dag mee te maken gehad.”

Schoppen

De 54-jarige Scheveninger omschrijft dit als 'schoppen tegen het mooie meisje Ajax'. “Dat is nergens zo erg als bij deze club. Totdat ze zelf mee mogen doen. En als ze niet mogen meedoen, beginnen ze weer van voren af aan. Ze willen allemaal mee-eten uit de ruif.”

Jol praat over 'kwaadspreken' en 'stemmingmakerij'. Het kamp-Cruijff werd tegenover het kamp-Jol gezet. “Denken jullie dat ik niet met Cruijff ben opgegroeid? Van kleins af aan. Je denkt toch niet dat er één Ajacied is die beter weet dan ik wat hij wil.”

Onomkeerbaar

“Ik heb alles opgezogen. Alles! Ik ken de Ajax-cultuur. Het is eigenlijk niet eens de cultuur van Ajax, maar die van het Nederlandse voetbal”, vervolgde de trainer, die drie dagen voor zijn vertrek een verkapt antwoord gaf op de vraag of hij volgend jaar nog trainer is van Ajax.

“Ik wil gewoon winnen, en dat er een situatie komt dat mensen zeggen: laat hem gewoon doen waar hij mee bezig is. Maar er is een stemming die bijna onomkeerbaar is.”