ARNHEM - Met vele mooie woorden hebben familie, vrienden en enkele prominenten uit de voetbalwereld donderdag in Arnhem afscheid genomen van oud-doelman Frans de Munck.

De Munck overleed vrijdagavond op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Arnhem. De doelman kwam in het verleden 31 keer uit voor Oranje.

Tijdens de plechtigheid in Arnhem sprak onder anderen KNVB-voorzitter Michael van Praag lovende woorden over de doelman die vanwege zijn charismatische voorkomen en katachtige reflexen in het doel zijn bijnaam 'de Zwarte Panter' verwierf.

''Frans heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het voetbal in Nederland. Hij heeft ook vele Nederlanders ertoe gezet te gaan voetballen en te keepen. Namens de KNVB wil ik hem daar geweldig voor bedanken.''

Diepe buiging

Voorzitter Wil Meijers van Fortuna Sittard, waar De Munck bij de voorlopers van die fusieclub enkele seizoenen onder de lat stond, herinnerde zich De Munck als ''de katalysator van het betaalde voetbal in Nederland."

Met een diepe buiging nam hij afscheid van de voetballer die er volgens hem toe heeft bijgedragen dat het profvoetbal in Nederland voet aan de grond kreeg. Ook oud-bestuurslid Jan Snellenburg nam namens Vitesse het woord.

De aanwezige belangstellenden namen met een rondgang rond kist definitief afscheid van de oud-doelman. De Munck wordt later donderdag gecremeerd.