AMSTERDAM – Ibrahim Afellay is ‘blij om deel uit te maken van de familie van de beste club ter wereld’. Dat zei de middenvelder vrijdagmiddag bij zijn presentatie in Barcelona nadat hij met succes de medische keuring had doorstaan.

“Ik zal met trots en respect het shirt van FC Barcelona dragen”, vertelde Afellay, die voor drie miljoen euro overkomt van PSV. De international weet dat hij niet direct verzekerd is van een basisplaats in het sterrenteam van trainer Josep Guardiola.

“Dat is normaal bij een club als Barcelona, met zoveel topspelers. Ik zal echter vechten voor mijn plaats”, klinkt de middenvelder strijdlustig. “Het maakt me niet uit waar ik speel, ik zal dat met volle inzet doen waar de trainer me nodig heeft.”

Jongensdroom

Afellay, die in de kleedkamer een plekje krijgt naast de Argentijnse superster Messi, sprak van een jongensdroom die uitkomt. ''Toen ik hoorde van de interesse van Barcelona, hoefde ik geen moment na te denken. 'Maak de deal snel in orde', zei ik tegen mijn zaakwaarnemer."

“Nederlandse voetballers hebben een verleden met Barcelona. Spelers als Johan Cruijff en Patrick Kluivert zijn wereldberoemd en vertelden me dat dit de beste club ter wereld is”, aldus Afellay, die een gelimiteerde afkoopsom van 100 miljoen euro in zijn contract heeft.

'Prachtig'

PSV deelt mee in de opbrengst als Barcelona besluit Afellay weer te verkopen. Dat liet de Spaanse kampioen op de website weten. Afellay speelde veertien jaar bij PSV. ''Ik ben in Eindhoven begonnen in de D1 en vertrek als aanvoerder van het eerste. Dat is toch prachtig?''

De middenvelder begint op 28 december aan zijn avontuur in Catalonië. Afellay kan op 2 januari tegen Levante debuteren in Camp Nou.