ROTTERDAM – Een nieuw stadion voor Feyenoord lijkt ver weg nu een collegebesluit daarover is doorgeschoven naar komende zomer.

Bovendien voelt, volgens het college, een meerderheid in de gemeenteraad er wel voor om nog eens goed te kijken naar een eventuele verbouwing of herontwikkeling van het bestaande stadion.

''Het lijkt me heel verstandig om alle financiële ins en outs nog eens goed op een rijtje te zetten, en ook de vragen die nog openstaan te beantwoorden’’, zegt Tom Harreman, raadslid van de grootste coalitiepartij de PvdA.

Harreman stelt nadrukkelijk dat herontwikkeling van De Kuip, met alle ruimte daaromheen, één van de mogelijkheden is. ''Dat idee moeten we niet te snel van tafel vegen.’’

Knopen doorhakken

Dat vindt ook de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam. Tegelijkertijd zegt die wel, bij monde van Ronald Buijt, dat het college bang is om knopen door te hakken.

''Een besluit over wel of geen nieuw stadion is nu al zo vaak uitgesteld, dat het er erg op lijkt dat de burgemeester en wethouders er mee in hun maag zitten.’’ Wat Leefbaar Rotterdam betreft mag er nu snel een collegevoorstel komen.

Herontwikkeling

De partij is niet tegen de bouw van een nieuwe voetbaltempel, maar voelt ook wel voor verbouwing of herontwikkeling van De Kuip. ''Die optie moet nog maar eens goed worden onderzocht.’’

Het verhaal dat de staalconstructie op den duur te zwak wordt, moet wat hem betreft ook onderdeel van dat onderzoek zijn. ''Ik heb dat verhaal wel eens gehoord, maar of die bewering nu ook goed is onderzocht, vraag ik me af’’, zegt Buijt.

Weinig investeringsruimte

Harreman benadrukt dat de gemeente weinig investeringsruimte heeft en dat daarom alle opties moeten worden bekeken. ''Wie de nieuwbouwplannen heeft gezien, gaat direct kwijlen, maar daar moeten we ons niet door laten verblinden."

"Het college heeft nog meer plannen voor de stad, zoals ontwikkeling van de stadhavens, het opknappen van de Coolsingel en het ondertunnelen van de ’s-Gravendijkwal. Alles kan niet tegelijk. Je kunt een euro maar een keer uitgeven.’’

Hij doelt hiermee op de hoge kosten die de gemeente moet maken met het aankopen van alle bedrijfspanden op het industrieterrein, waar de nieuwbouw van het stadion staat gepland. Dat kost volgens Harreman ''zeker’’ tussen de 100 en 200 miljoen euro.