AMSTERDAM - Ibrahim Afellay mag zich officieel speler van FC Barcelona noemen. De 24-jarige middenvelder tekende vrijdag een contract tot medio 2015.

Donderdag onderging Afellay zonder problemen de medische keuring. PSV en Barcelona bereikten eerder al overeenstemming over een transfer.

"Dit is een grote droom. Iedere voetballer droomt ervan om bij Barcelona te spelen", liet Afellay op de website van zijn nieuwe club weten.

"Vraag een willekeurige voetballer waar hij zou willen spelen en hij zou 'bij Barcelona' zeggen, want hier wordt het beste voetbal ter wereld gespeeld."

Afkoopsom

Afellay is de negentiende Nederlander die in dienst treedt van Barcelona. Johan Cruijff was in 1973 de eerste. Giovanni van Bronckhorst was de laatste Nederlander in het shirt van Barcelona. De oud-international vertrok in de zomer van 2007 uit Spanje.

In het contract dat Afellay tekende is een afkoopsom opgenomen van honderd miljoen euro. PSV ontvangt drie miljoen euro voor de international.

Een ander onderdeel van de transfer is een oefenduel tussen FC Barcelona en PSV in 2013, wanneer de Eindhovenaren hun honderdjarig bestaan vieren.