AMSTERDAM - Diverse homo-organisaties hebben met afgrijzen gereageerd op enkele uitlatingen van Sepp Blatter. De FIFA-president zei maandag dat homoseksuelen tijdens het WK 2022 in Qatar geen seksuele activiteiten mogen ondernemen.

“De heer Blatter moet zijn excuses aanbieden of anders aftreden”, aldus Chris Basiurski, de voorzitter van Gay Football Supporters Network, tegen de Duitse zender Sport 1.

“Veel landen gooien homo’s en lesbiennes in de gevangenis. In het ergste geval krijgen ze de doodstraf. Deze mensen verdienen onze hulp, respect en steun.”

Sodomie

In het oliestaatje staat een straf van maximaal vijf jaar gevangenis op sodomie. Qatar is bovendien een van de 79 landen die weigerde een VN-verdrag inzake de rechten van homo’s te signeren.

Oud-basketballer John Amaechi, die in 2007 uit de kast kwam, hekelt Blatter. “Dit zijn de uitspraken van een neanderthaler. Blatter moet tot de orde worden geroepen, vooral vanwege zijn enorme invloed. Hij zorgt er nu mede voor dat homo’s en lesbiennes worden gemarginaliseerd.”