AMSTERDAM - Wesley Sneijder kan dinsdagavond de eerste voetballer worden die de prijs voor sportman van het jaar wint sinds Ruud Gullit in 1987.

De Oranje-international en middenvelder van Internazionale heeft twee schaatsers als concurrent, de olympisch kampioenen Mark Tuitert en Sven Kramer. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI.

Bij de vrouwen zijn ook twee olympisch kampioenen genomineerd: snowboardster Nicolien Sauerbreij en schaatsster Ireen Wüst. De derde kandidaat voor de titel sportvrouw van het jaar is zwemster Linsy Heister.

Coach

De strijd om de titel van coach van het jaar gaat tussen Bert van Marwijk (Nederlands elftal), Jac Orie (schaatsen) en Maarten Sauerbreij (de vader en trainer van Nicolien).

Voor de sportploeg van het jaar komen het Nederlands voetbalelftal, de dressuurploeg en het zeilduo Lobke Berkhout/Lisa Westerhof in aanmerking.

Zeiler Thierry Schmitter, tennisster Esther Vergeer en tafeltennisster Kelly van Zon verdienden een nominatie voor de gehandicapte sporter van het jaar.