GRONINGEN - De Braziliaanse doelman Luciano kijkt er altijd naar uit om zijn landgenoot Jonathas te ontmoeten. Zondag kon de sluitpost van FC Groningen de aanvaller van AZ echter niet de hand schudden.

Jonathas verblijft nog steeds in Brazilië om zijn zieke moeder te verzorgen. De spits ontvangt geen salaris, zolang hij zich niet meldt in Alkmaar.

''Jammer, ik had hem graag even gezien. Ik heb hem al een paar keer gesproken'', aldus Luciano, die zelf twee keer per jaar naar zijn vaderland gaat. Het gebeurt wel vaker dat Zuid-Amerikaanse voetballers langer wegblijven dan afgesproken.

''De een is verstandiger dan de ander, maar Brazilianen houden gewoon van feesten. Dat zit in ons bloed.''

Hecht team

Groningen heeft veel verschillende nationaliteiten in het elftal. Trainer Pieter Huistra is er in geslaagd om daar een hecht team van te smeden. De voertaal is Nederlands.

''Veel spelers hebben twee keer per week les. Zelf heb ik dat niet meer nodig omdat ik al zeven jaar in België heb gespeeld. Maar mijn Nederlands moet ook wel wat beter'', blijft de goedlachse Luciano bescheiden.

Bij zijn oude club Germinal Beerschot werden buitenlandse spelers sneller aan hun lot overgelaten. ''Het is een groot verschil. Hier is het veel beter geregeld.''

Individuele klasse

Zonder spits Jonathas slaagde AZ er in de Euroborg niet in om Luciano te passeren. De Groningers wonnen met 2-0 en staan nog maar twee punten achter op koploper PSV. ''We hebben een heel sterk team en de individuele klasse om het verschil te maken. We vechten voor elkaar, al hebben andere teams misschien meer kwaliteiten.''

Het succes van Groningen is volgens Luciano voor een groot deel toe te schrijven aan Huistra. ''Het is zijn verdienste. Hij is heel fanatiek en erg professioneel.'' De 30-jarige sluitpost denkt wel dat Groningen boven zijn stand leeft.

''We staan iets te hoog. Ons niveau is iets lager dan dat van PSV, FC Twente en Ajax.'' Vooral in uitwedstrijden stelt Groningen nog wel eens teleur. ''Dat moet echt veel beter. Uit hebben we een paar keer heel slecht gespeeld.''

Na de laatste wedstrijden voor de winterstop tegen Excelsior en SC Genemuiden (beker) vertrekt Luciano naar Brazilië voor de feestdagen. Oud en nieuw wordt daar groots gevierd op de stranden van Rio de Janeiro. Luciano is van de partij. ''En ik kom nooit meer terug'', sloot de flamboyante keeper af met een knipoog.