ROTTERDAM - Feyenoord beleefde zondag in De Kuip zowaar een positieve primeur in het tot dusver dramatische seizoen. De ploeg van trainer Mario Been won met 1-0 van stadgenoot Excelsior.

Het was na ADO Den Haag (2-1) en Willem II (1-1) alweer de derde wedstrijd op rij zonder nederlaag voor de Rotterdammers, die een dergelijke serie dit seizoen eerder nog niet wisten neer te zetten.

Van attractief voetbal was echter geen sprake in de volle Kuip. Het goed georganiseerde Excelsior hield Feyenoord, dat eerder dit seizoen op Woudestein met 3-2 verloor van de 'satellietclub', aardig in bedwang. De bezoekers speelden kort op bal en tegenstander. Daardoor werd de opbouw van de thuisploeg doeltreffend ontregeld.

Aanvallend liet Feyenoord bij vlagen nog wel aardige dingen zien. Met name linksbuiten Jerson Cabral viel op met een aantal geslaagde acties, maar ook schaduwspits Georginio Wijnaldum en aanvalsleider Luc Castaignos maakten een gedreven indruk. De drie gangmakers kregen van hun ploeterende ploeggenoten echter veel te weinig steun.

Balverlies

Linksback Tim de Cler, mandekker André Bahia en middenvelder Karim El Ahmadi leden bij Feyenoord meer dan eens dom balverlies. Door het felle weerwerk van Excelsior in de persoonlijke duels ging de bal uit arremoede ook veelvuldig terug naar doelman Rob van Dijk.

De 41-jarige keeper wist dan soms niets beters te bedenken dan de bal een lukrake trap te geven, richting een tegenstander of over de zijlijn.

Dankzij Castaignos ging Feyenoord toch met een voorsprong de rust in. De ranke tiener mocht op rand van buitenspel doorgaan na een fraaie pass van de verder onzichtbare Diego Biseswar. Koelbloedig liet de Schiedammer zijn zesde competitietreffer aantekenen (1-0).

Knoeiwerk

Na de pauze bleef Feyenoord knoeiwerk afleveren. Opnieuw was Cabral de gevaarlijkste man. Na een uur stuitte hij in scoringspositie op doelman Cees Paauwe. Excelsior bleef aanvallend vrijwel kansloos, al was Roland Bergkamp in de slotfase nog wel dicht bij de gelijkmaker.

In de 67e minuut kon het morrende publiek zich even vermaken met het officiële debuut van Jhon van Beukering. De 27-jarige aanvaller, die dit seizoen bij Go Ahead Eagles geen contract kon afdwingen, kreeg een warm onthaal in De Kuip.

''Nu gaat De Beuk erin'', zongen de fans van Feyenoord hoopvol. Ook de voormalige spits van onder meer Vitesse, NEC en De Graafschap kon de sombere derby in de kelder van de eredivisie echter niet meer opvrolijken.