HEERENVEEN - FC Twente heeft zondagmiddag met grote cijfers verloren bij sc Heerenveen. In Friesland werd het maar liefst 6-2 voor de thuisclub. Met drie treffers en twee assists was Oussama Assaidi de grote man.

FC Twente speelde uiterst mat, vooral in het eerste deel. Assaidi profiteerde daarvan bij uitstek. Twee keer scoorde de aanvaller in het eerste deel met fraaie schoten, waarbij hij optimaal gebruik maakte van de tijd die de Twentse verdedigers hem gunden.

Na de eerste tegentreffer, gemaakt na twintig minuten, herstelde FC Twente zich via een doelpunt van Nacer Chadli. De linkerspits tikte bij de ‘tweede’ paal een voorzet van Roberto Rosales in. Het gebeurde in een korte fase waarin de kampioen enig tempo maakte.

Smaakmaker

In de 38e minuut kwam Heerenveen opnieuw op voorsprong. Dat was verdiend. De thuisclub toonde verreweg het meeste initiatief. Naast Assaidi was Luciano Narsingh op de andere (rechter) flank ook één van de smaakmakers. De twee compenseerden bij de Friezen het gemis van Bas Dost en Roy Beerens, beiden geblesseerd.

Ook FC Twente trad niet met zijn eerste keus aan. Voorin werd vooral het rust- en aanspeelpunt Bryan Ruiz gemist, die pas na de winterstop weer in actie komt. De Oostenrijkse spits Marc Janko was evenmin fit genoeg om te spelen. In het doel stond, evenals eerder in de week tegen Tottenham Hotspur, Sander Boschker. Eerste man Nikolai Michailov was geblesseerd.

Beheerst schot

Na de hervatting pakte FC Twente de zaken even wat energieker aan. Dat leidde al snel tot de 2-2. Weer was Chadli de maker. Na een pass van Wout Brama zette hij aan voor een solo, om vervolgens met een beheerst schot Kevin Stuhr Ellegaard in het Heerenveense doel te verrassen, 2-2.

FC Twente leek door te drukken en kreeg mogelijkheden op een voorsprong via Luuk de Jong en Rosales. Toch kwam Heerenveen voor de derde keer aan de leiding. Viktor Elm maakte nummer drie voor het elftal van trainer Ron Jans, deze keer was Assaidi de aangever.

Vervolgens maakte Narsingh uit een voorzet van Assaidi er 4-2 van. Assaidi zelf en Mika Väyrynen (strafschop) maakten in de slotminuten de afgang voor de kampioen compleet, 6-2.