BREDA - NAC heeft zaterdagavond op eigen veld ook van FC Utrecht gewonnen (3-1). Het was voor de achtste keer in tien thuiswedstrijden dat de Bredanaars het eigen publiek verwenden met drie punten.

Het beslissende doelpunt kwam op naam van de Utrechtse verdediger Alje Schut, die al voor de vierde keer dit seizoen zijn eigen doelman verraste. Eerder waren Feyenoord, Heracles Almelo en Steaua Boekarest hem dankbaar.

Schut kon aan de 2-1, elf minuten na de pauze, overigens weinig doen. Hij kreeg de bal na een kopstoot van Matthew Amoah tegen het achterhoofd, waardoor Michel Vorm kansloos as.

Middenmoot

NAC dankt de verder versterkte positie in de middenmoot hoofdzakelijk door de prestaties op eigen veld. Alleen AZ (1-1) en Roda JC (1-2) kwamen goed weg uit Breda.

Op vreemde bodem wist NAC pas één punt te behalen. Acht keer in tien thuisduels was NAC de winnende partij, ook tegen PSV en FC Twente.

Nare keuze

Het trainersduo van NAC Gert Aandewiel-John Karelse kon dezelfde opstelling presenteren als voor de laatste wedstrijd (4-2 tegen PSV). ''Een nare keuze'', vond Karelse het besluit om middenvelder Tim Gilissen buiten de basis te houden.

FC Utrecht miste aanspeelpunt Frank Demouge (lies). Daarom stond topscorer Ricky van Wolfswinkel weer centraal voorin. Na amper een kwartier werd hij bij een sliding van Csaba Feher hard in de onderrug getroffen.

Paal

Door het thuisblijven van Leon de Kogel (griep) waren er geen spitsen meer voorhanden, maar Van Wolfswinkel verbeet de pijn. Hij trof in de slotfase nog de paal.

Toen Van Wolfswinkel de blessure opliep, stond het al 1-1. Dries Mertens zette in de negende minuut voor, NAC’er Rob Penders toucheerde de de bal en collega-aanvoerder Michael Silberbauer scoorde.

Drie minuten

Drie minuten later waren de bezoekers de voorsprong alweer kwijt. Anthony Lurling was de aangever, Feher maakte uit een lastige hoek zijn eerste treffer van het seizoen.

Kort voor de rust had de thuisclub zicht op een voorsprong, maar een vrije trap van Kees Luijckx miste net de gewenste richting. Luijckx zag een tweede poging kort na de rust op de paal eindigen.

Moeite

Ook een schot van Lurling bracht reuring in het stadion, doelman Vorm had alle moeite. Even eerder had Lurling op de eigen doellijn redding gebracht bij een kopbal van Schut.

De laatste kreeg later de bal niet op het voor-, maar op het achterhoofd, de blik toonde pure verbijstering over zoveel pech. Luijckx besliste het duel, met het hoofd, na verstandig doorkoppen van Leonardo.