AMSTERDAM - Vanaf volgend seizoen worden de play-offs in de Belgische Jupiler Pro League weer afgeschaft. Ook gaat de competitie terug naar achttien ploegen. Dat hebben de zestien Belgische clubs die op het hoogste niveau acteren vrijdag besloten.

Daarmee wordt na twee jaar een einde gemaakt aan de vernieuwing van de voormalige Eerste Klasse. De praktische gevolgen van de beslissing zijn nog onduidelijk.

De Belgische play-offs werden afgelopen seizoen voor het eerst gehouden en kregen kritiek door het onduidelijke systeem.

Na driekwart van de competitie werden alle puntentotalen gehalveerd en naar boven afgerond waarna de nummers een tot en met zes en de nummers zeven tot en met veertien in aparte poules verder streden.

Degradatie

De nummer vijftien moest het tegen de nummers twee, drie en vier uit de Tweede Klasse opnemen om één promotie- of degradatieplaats.

De nummer zestien degradeerde direct. Omdat de nummer vijftien afgelopen seizoen zeven weken moest wachten tot ook de Tweede Klasse klaar was, is dat systeem dit seizoen al veranderd.

De nummers vijftien en zestien maken nu in vijf onderlinge duels uit wie er direct degradeert en wie er in de nacompetitie uitkomt.