ZEIST - Bondscoach Bert van Marwijk verwacht niet dat Frank de Boer in het nieuwe jaar nog terugkeert bij het Nederlands elftal als zijn assistent. De keuzeheer van Oranje rekent erop dat de oud-international voorlopig bij Ajax hoofdcoach blijft.

De Boer werd maandag na het vertrek van trainer Martin Jol aangesteld als interim-coach, in elk geval tot aan de winterstop.

Zelf wil de oud-Ajacied ook graag voor langere tijd aan de slag in de Arena.

''Ik kan me niet voorstellen dat het slechts voor een paar wedstrijden is'', liet Van Marwijk donderdagavond weten in het NOS Sportjournaal.

''Dat zou ik onverstandig vinden. Ik kan het me ook niet indenken. Niet van Frank, maar ook niet van Ajax.''

'Heel goede trainer'

Van Marwijk gaf hoog op over De Boer. ''Het is voor mij geen verrassing dat Frank de Boer waarschijnlijk bij het eerste elftal Ajax aan de slag gaat. Ik weet ook zeker dat hij die functie aan kan.''

''Frank is een heel goede trainer, met een mooie toekomst. Eentje die tussen de groep staat, maar ook iemand die er boven kan gaan staan."

"Hij ziet het spel goed en weet zich zowel op als buiten het veld juist te gedragen als voetbalcoach."

"Hij zal alleen even moeten wennen aan het feit dat hij nu eindverantwoordelijk is. Maar dat weet hij zelf het beste.''

De Boer debuteerde woensdag op de bank bij Ajax met een indrukwekkende zege in de Champions League bij AC Milan (0-2).

Cocu

Van Marwijk benoemt Phillip Cocu tot zijn belangrijkste assistent bij het Nederlands elftal als De Boer na de winterstop definitief als hoofdtrainer van Ajax aan de slag gaat.

Dat verklaarde hij donderdag tijdens een kerstborrel van de KNVB in Zeist.

Van Marwijk weet niet of hij nog een vervanger voor De Boer aantrekt. ''Daar moet ik nog eens goed over nadenken'', zei de bondscoach die ook nog kan terugvallen op zijn assistent Dick Voorn.