AMSTERDAM - Jonathas zal zich voorlopig niet melden bij AZ. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Mino Raiola als reactie op de sanctie die de club uit Alkmaar de Braziliaan oplegde voor het verblijf in zijn vaderland.

“Ik begrijp de juridische, formele maatregel van AZ. De club wil dat Jonathas terugkomt, dat is logisch”, meldt Raiola in het Noordhollands Dagblad.

De spits verblijft al een maand in zijn vaderland om zijn zieke moeder bij te staan. “Daar kiest hij nu voor, hij heeft geen andere keus."

"Hij kan niet bij zijn moeder aankomen en zeggen ‘ma, ik ga naar Nederland omdat dat beter is voor mijn carrière en ik bel je wel’. Dit is geen onwil, het is onmacht.”

Raiola heeft Jonathas gewezen op de consequenties. Zo betaalt AZ hem geen loon over de periode waarin hij in Brazilië zit. “Een boete en het inhouden van salaris zal zijn besluit niet veranderen. Zijn moeder is ernstig ziek en hij vindt dat hij bij haar moet zijn.”

Pellè

Jonathas trof dit seizoen drie keer doel in elf competitieduels. De afgelopen weken worden zijn taken in de spits waargenomen door Graziano Pellè.

Door de recente goede reeks - de laatste twaalf wedstrijden verloor AZ alleen van De Graafschap - zijn de Alkmaarders gestegen naar de vijfde plaats.