KUALA LUMPUR - In navolging van Franz Beckenbauer, heeft ook de secretaris-generaal Peter Velappen van de Aziatische voetbalbond AFC ervoor gepleit het WK van 2022 in de winter te houden.

Volgens hem is het in het organiserende land Qatar in de zomermaanden te warm en is airconditioning in de stadions niet voldoende om de spelers en fans tegen de hitte te beschermen.

Eerder pleitte Beckenbauer als lid van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA om het WK te verplaatsen naar januari wanneer in het oliestaatje een temperatuur van rond de 25 graden heerst.

In de zomer kan de temperatuur in Qatar oplopen tot boven de 40 graden. Secretaris-generaal Jérome Valcke van de FIFA benadrukte maandag dat het toernooi ondanks de te verwachten hitte gewoon in juni zal plaatsvinden.

Blatter

FIFA-voorzitter Sepp Blatter sluit een WK in de winter voorlopig uit. ''De voorwaarden van een kandidatuur waren ook dat het evenement in de zomer moet plaatsvinden. Maar het duurt nog twaalf jaar voor het 2022 is. In die tijd kan er ook met het klimaat nog veel gebeuren."

Mogelijk worden buurlanden van Qatar ook bij het mondiale eindtoernooi betrokken. Blatter ziet dat wel zitten.

''Met Qatar openen we een nieuwe wereld voor het voetbal. De Arabische wereld en die van de islam. Daarom kun je overwegen om een aantal wedstrijden in omringende landen te spelen."