MILAAN - Frank de Boer had zich woensdagavond geen beter debuut als hoofdtrainer van Ajax kunnen wensen. De Amsterdammers wonnen niet alleen verdiend van AC Milan (0-2), ze trakteerden de meegereisde supporters bovendien op gedurfd en verzorgd aanvalsspel.

Luis Suarez en Miralem Sulejmani acteerden als echte vleugelspitsen en de pas 18-jarige Christian Eriksen groeide als spelmaker uit tot beste man van het veld.

Vleugelverdedigers Gregory van der Wiel en Urby Emanuelson zochten voortdurend de aanval en Demy de Zeeuw en Eyong Enoh bedienden zich plotseling van sterk positiespel.

Gedurfd

''Voetbal is eigenlijk heel simpel'', lachte De Boer. ''Maar de jongens hebben het gewoon heel goed gedaan. Sulejmani en Suarez hielden het veld breed maar trokken op het juiste moment naar binnen."

"Van der Wiel trok de laatste weken eenmaal in de wedstrijd naar voren. Nu haalde hij wel twintig keer de achterlijn. En De Zeeuw en Enoh speelden ook gedurfd. Ze mogen van mij fouten maken, maar ze moeten wel lef tonen.''

Arrogantie

''We speelden zoals ik dat graag zie'', stelde de opvolger van de maandag opgestapte trainer Martin Jol. ''We straalden positieve arrogantie uit en verdedigden bij balverlies gedisciplineerd."

"De jongens hebben onze opdrachten uitstekend uitgevoerd. Het was ook mooi om te zien hoe Eriksen speelde. Die jongen is pas achttien jaar maar met de bal aan de voet is hij levensgevaarlijk.''