AMSTERDAM - Met het beste optreden sinds maanden verzekerde Ajax zich woensdagavond van internationaal voetbal na de winterstop. De Amsterdammers speelden tegen AC Milan het voetbal dat de debuterende interim-trainer Frank de Boer voor ogen heeft.

Demy de Zeeuw en Toby Alderweireld beloonden hun ploeg na rust met prachtige treffers voor een sprankelende vertoning (0-2).

Ajax eindigt door de verrassende zege op de koploper van de Serie A als derde groep G van de Champions League, hetgeen een ticket voor de knock-outfase van de Europa League oplevert.

De formatie uit de hoofdstad maakte in San Siro duidelijk wat een trainerswissel allemaal met een ploeg kan doen.

Vermaak

Natuurlijk trof de nummer vier van de eredivisie in AC Milan een tegenstander die alleen voor de eer en de winstpremie voetbalde. Maar dat nam niet weg dat Ajax de meegereisde fans eindelijk weer eens wist te vermaken.

Ajax leek tijdens het debuut van trainer De Boer weer op Ajax. De opvolger van opgestapte Martin Jol liet Miralem Sulejmani en Luis Suarez als echte vleugspitsen acteren en bombardeerde het talent Christian Eriksen als spelmaker. De Boer werkte bij de A-junioren met de achttienjarige rasvoetballer. De aanvallende middenvelder was in de modestad de beste man van het veld.

El Hamdaoui

De Boer verraste met zijn keuze voor de balvaste Siem de Jong in de spits. Mounir El Hamdaoui, de belangrijkste aankoop van coach Jol voor dit seizoen, zat op de bank. ''Ik geloof heilig in Mounir’’, verklaarde De Boer. ''Maar deze wedstrijd had een andere spits nodig. Dit is echt niet structureel. Zeker niet.’’

De opvolger van Jol kan El Hamdaoui de komende tijd waarschijnlijk ook goed gebruiken omdat Suarez nog een schorsing van vijf duels moet uitzitten. De aanvoerder ontbreekt ook in de volgende wedstrijd in de Europa League omdat hij tegen AC Milan zijn derde gele kaart in de groepsfase van de Champions League incasseerde.

Vleugels

De prent voor Suarez was een smetje op het vermakelijke optreden van Ajax, dat onder aanvoering van de jonge dirigent Eriksen verzorgd en gedurfd acteerde. De 29-voudig landskampioen viel aan over de vleugels en probeerde de thuisclub op eigen helft vast te zetten.

Dat leverde voor rust kansen op voor Suarez, Sulejmani en Eriksen. AC Milan kwam niet verder dan een zachte kopbal van Ronaldinho, die de vermoeide Zlatan Ibrahimovic mocht vervangen.

Ajax domineerde ook in de tweede helft, maar vergat zich toen niet te belonen. Demy de Zeeuw trof in de 56e minuut doel en Toby Alderweireld maakte het debuut van De Boer met een verwoestende uithaal in de 66e minuut helemaal geslaagd (0-2).