AMSTERDAM – Sepp Blatter heeft fel uitgehaald naar Engeland. Volgens de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA is het land een ‘slechte verliezer’.

De Engelsen zagen afgelopen week Rusland ervandoor gaan met de organisatie van het WK 2018, waar ook Nederland en België gezamenlijk voor in de running waren.

“Ik ben eerlijk gezegd verrast door het Engelse geklaag na hun nederlaag”, zegt Blatter donderdag in een interview met het Zwitserse weekblad Die Weltwoche, waaruit verschillende media woensdag al citeren. “Nota bene Engeland, het moederland van fair play.”

“Ze tonen zichzelf slechte verliezers. Je kunt niet na afloop zeggen dat die en die beloofd hadden om op je te stemmen”, vervolgt de FIFA-voorzitter. “De resultaten zijn bekend. Over de uitkomst valt niet te twisten.”

Nieuwe onthulling

Tijdens de stemming sneuvelde het Engelse WK-bid al in de eerste stemronde. Engeland kreeg slechts twee stemmen, waaronder die van Geoff Thompson, voormalig voorzitter van de Engelse voetbalbond FA.

Engelse media legden een verband tussen de uitslag en de nieuwste onthulling van de BBC. Het programma Panorama beschuldigde drie dagen voor de toewijzing van het WK van 2018 (en 2022, dat naar Qatar ging) de FIFA-officials Ricardo Teixeira, Issa Hayatou en Nicolas Leoz van corruptie.

Corruptie

Blatter doet in het vraaggesprek de hernieuwde beschuldigingen van corruptie af als onzin. “Er is geen systematische corruptie binnen de FIFA. Dat is onzin. We zijn financieel gezond. Ik proef in sommige reacties de arrogantie van de westerse wereld met een christelijke achtergrond.”

“Sommige personen kunnen het blijkbaar niet verdragen wanneer anderen ook eens een kans krijgen”, fulmineert de 74-jarige Zwitser. “Wat is er nou verkeerd aan als we het voetbal daar op de kaart proberen te zetten waar het potentieel veel verder gaat dan de sport alleen?”