DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Sport) vindt het belangrijk dat de wereldvoetbalorganisatie FIFA orde op zaken stelt.

Schippers zei dat woensdag in een debat met de Tweede Kamer over de gang van zaken rond de kandidaatstelling van Nederland en België voor de organisatie van het WK in 2018.

Op vragen uit de Kamer antwoordde de minister dat ze afwil van ''de geur van corruptie die rond de FIFA hangt''. Maar stelde ze: ''Geruchten zijn onvoldoende. Laten we eerst uitzoeken wat er aan de hand is.''

Fair play

Schippers vindt dat de FIFA, die fair play wil hebben op het voetbalveld, daar ook zelf voor moet zorgen, bijvoorbeeld bij de toewijzing van grote toernooien.

De bewindsvrouw beloofde de Kamer dat ze de FIFA daarop gaat aanspreken, want ''de geruchtenstroom houdt maar aan en de grootste sportbond van de wereld kan dit niet hebben''. Ze hoopt op bijval van haar Europese collega's en zal de kwestie bij hen aankaarten.

EK 2020

Ook waagde de minister zich nog niet aan een nieuwe uitdaging. Schippers wil eerst het WK-bid goed evalueren voordat bepaald wordt of Nederland het EK voetbal in 2020 wil.

De Tweede Kamer vroeg zich daarnaast af of de kans dat de Olympische Spelen in 2028 in Nederland worden gehouden, is afgenomen door de afwijzing.

Schippers benadrukte dat een besluit over de Spelen pas in 2016 wordt genomen, maar vindt dat dan wel vooraf duidelijk moet zijn ''hoe we dat gaan doen''.

Kosten en baten

Voorjaar 2011 krijgt de Kamer een verkenning naar de maatschappelijke kosten en baten die van dit evenement zijn te verwachten. In dezelfde periode wordt duidelijk hoeveel publiek geld is omgegaan in het bid voor het WK voetbal 2018.

Over het EK Voetbal 2020 zegt Schippers nog niet na te denken. ''Op weg naar de Spelen kunnen alle ervaringen ons sterken. Maar de clubs moeten eerst zelf beslissen, dan volgt een haalbaarheidsonderzoek en daarna een bid. En pas dan komt het kabinet in beeld.''

Voorzichtig blikkend naar interessante grote toernooien heeft Schippers in ieder geval een les geleerd van de gang van zaken rond het niet- beloonde WK-bid. ''We moeten vooraf afspreken hoe we het gaan doen: welke informatie wil je en geef je. Dat is een les. Voor de rest wacht ik de evaluatie af.''

Ramingen

Schippers waarschuwde de Kamer echter dat die het ook in dat geval moet doen met ramingen. PvdA, SP, D66 en GroenLinks vinden dat de informatieverstrekking over het WK-bod beter had gekund en gemoeten. De minister meent echter dat de Kamer niet buitenspel is gezet, maar dat er niet echt veel meer informatie is dan de bekende ramingen.

''Het WK is zo groot, het tweede toernooi van de wereld, dat geeft veel te rekenen in die paar maanden. Ik kan niet zeggen dat het vorige kabinet dit niet netjes heeft gedaan.''

PvdA'er Tjeerd van Dekken en Arjan El Fassed (GroenLinks) vonden een felle minister tegenover zich. ''U suggereert dat we infomatie achterhouden. Maar ik informeer deze Kamer naar eer en geweten en zal dat blijven doen'', aldus Schippers die stelde dat er niet is gemarchandeerd.