AMSTERDAM - Ajax is op zoek naar een assistent-trainer voor Frank de Boer. De geschikte kandidaat moet veel ervaring hebben en niet meer de ambitie hebben om als hoofdtrainer van de Amsterdamse club aan de slag te gaan.

Foppe de Haan en Hennie Spijkerman passen in die profielschets. Ze zijn nu werkzaam als respectievelijk hoofdtrainer en technisch directeur van Ajax Cape Town.

Volgens dagblad Spits heeft Ajax al geprobeerd De Haan en/of Spijkerman los te weken in Zuid-Afrika. Vooralsnog zonder succes.

Tonny Bruins Slot lijkt eveneens een geschikte kandidaat. De geboren Amsterdammer was jarenlang de rechterhand van Johan Cruijff en werkte later als assistent van Ronald Koeman bij Ajax, Benfica en PSV.

Johan Neeskens zit zonder werk nadat hij twee maanden geleden samen met Frank Rijkaard het veld moest ruimen bij Galatasaray.

Onervaren

Morten Olsen, Jan Wouters, Co Adriaanse, Ronald Koeman, Danny Blind, Henk ten Cate, Marco van Basten en Martin Jol namen de afgelopen twaalf jaar voortijdig afscheid als hoofdtrainer van Ajax. Wouters, Blind en Van Basten waren nog onervaren.

De laatstgenoemde, ook oud-bondscoach, liet zich omringen door zijn leeftijdgenoten en vrienden John van 't Schip en Rob Witschge. Bij de leiding van Ajax leeft het idee om De Boer aan een ervaren coach te koppelen.

Blind

De Boer is tot de winterstop interim-trainer van Ajax. De kans is aanwezig dat de voormalig topverdediger daarna als definitieve opvolger van de opgestapte Martin Jol door het leven gaat.

Danny Blind werkt de komende maanden nog als assistent van De Boer. De mogelijkheid bestaat dat de oud-aanvoerder en hoofdtrainer van de Amsterdamse club als technisch manager gaat fungeren.