MILAAN - Rik van den Boog heeft Frank de Boer vorige week al gepolst voor de functie van hoofdcoach van Ajax.

De trainer van het hoogste juniorenteam heeft vervolgens laten weten dat hij klaar is voor een nieuwe stap in zijn loopbaan als trainer.

''Ik ben Ajacied'', zei De Boer dinsdag. ''Als ze me nodig hebben, zal ik die club altijd helpen.''

''Het is logisch dat een algemeen directeur een noodscenario achter de hand houdt. Hij voerde namelijk ook veel gesprekken met Martin Jol en was dus goed op de hoogte van de hele situatie.''

Luid applaus

Onder luid applaus van honderden supporters van Ajax begon Jols opvolger De Boer in stadion San Siro van AC Milan aan zijn eerste training als interim-trainer van Ajax.

''Frank de Boer wie kent hem niet, Frank de Boer, Frank de Boer is een echte Ajacied''', galmde het door het kolossale bouwwerk.

De Boer was net als zijn assistent Danny Blind zichtbaar blij met de steun van de supporters. ''We moeten het met z'n allen doen'', zei hij voor de training. ''Ik voel dat ik de steun van heel veel mensen bij Ajax heb. Hopelijk blijft dat zo.''

Beter maken

''Ik heb veertien jaar voor deze club gevoetbald en heb ook ruim twee jaar de jeugd onder mijn hoede gehad. Ik ken de club door en door en denk dat we Ajax met z'n allen beter kunnen maken.''

Ajax sluit woensdagavond in Milaan de groepsfase van de Champions League af. De formatie uit de hoofdstad verdedigt een voorsprong van een punt op Auxerre, dat op bezoek moet bij Real Madrid. Als de Amsterdammers in die missie slagen, dan bekeren ze na de winterstop verder in de Europa League.

Ruim 1800 supporters hebben via Ajax een kaartje voor het duel bemachtigd. Enkele honderden Nederlandse fans zijn op een andere manier aan tickets gekomen.

Ajax ondergaat tegen AC Milan geen complete gedaanteverwisseling. ''Het zou raar zijn als ik binnen 48 uur alles helemaal door elkaar zou gooien'', stelde De Boer.

Barcelona

De vervanger van Jol heeft in de voorbereiding op het duel zijn assistent Danny Blind een belangrijke rol gegeven.

''Hij weet precies wat er speelt'', zei hij. ''Maar ik heb ook veel wedstrijden van Ajax gezien. Er zit nog steeds heel veel kwaliteit in de ploeg. We hebben misschien niet veel authentieke vleugelspelers, maar we kunnen de flanken wel bezet houden. Zo doet Barcelona het ook.''

Vermoedelijke opstelling Ajax

Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen en Emanuelson; Enoh, Eriksen en De Zeeuw; Suarez, El Hamdaoui en Sulejmani.