AMSTERDAM - De aantijgingen in de Britse media tegen FIFA-bestuurders hebben een desastreus effect gehad op de kansen van het Engelse bid voor de organisatie van het WK 2018.

Dat meldt vice-voorzitter Jack Warner van de wereldvoetbalond aan de BBC.

Ondanks een positief rapport van de inspectiecommissie en de inzet van premier David Cameron en stijlicoon David Beckham viel Engeland vorige week bij de toewijzing van de organisatie van de 21ste mondiale eindronde al in de eerste ronde af, met slechts twee van de 22 stemmen.

“Het uitvoerend comité kon onmogelijk voor Engeland stemmen na de ergst mogelijke beschuldigingen vanuit de media”, vertelt Warner, zelf door de documentaire Panorama in verband gebracht met het aannemen van smeergeld van marketingbureau ISL.

Rancune

Andy Anson, de president van het Engelse bid, meldde vorige week na de Russische zege dat de FIFA zich niet heeft leiden door rancune.

Die bewering kan in twijfel worden getrokken, want eerder wonden de FIFA-leden Marios Lefkaritis en Junji Ogura er geen doekjes om dat de berichtgeving de Engelse kansen hebben geschaad.

Feit is dat de Engelse delegatie rekende op minimaal zes stemmen, waarvan Warner er drie zou moeten leveren in zijn functie als de invloedrijke voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond.