HOOFDDORP - Bedreigingen aan zijn persoonlijke adres vormden voor Pieter Vink één van de redenen om dit seizoen zijn internationale carrière te beëindigen. Dat maakte de arbiter dinsdag bekend tijdens de presentatie van het magazine Helden.

Dat hij door de FIFA gepasseerd werd voor het toernooi in Zuid-Afrika deed de arbiter pijn, zo verklaart hij in het nieuwe nummer van het magazine Helden.

"Afgelopen jaar heb ik een enorme klap gehad, toen ik op het laatste moment afviel voor het WK."

"Ik ging er zo van uit dat ik mee zou gaan, hield er echt geen rekening mee dat ik zou afvallen. Ik had alle cursussen gevolgd, zat bij de laatste twintig en toen mochten er twaalf mee. Het is ook niet te verklaren waarom ik niet mee ging. Soms is het politiek, soms gewoon pech."

Bedreigingen

Dat de 43-jarige Vink jongere collega's de kans wilde geven om Europees te fluiten speelde eveneens mee in zijn besluit. Een andere motivatie om het rustiger aan te gaan doen, waren bedreigingen aan zijn persoonlijke adres.

"Het dieptepunt was het briefje dat ooit in de broodtrommel van mijn dochter zat", lichtte Vink dinsdag tijdens de presentatie van het magazine bij Sanoma Uitgevers toe. "'We schieten je kankervader kapot', stond erop. Mijn dochter was zeven en had het niet goed door, maar mijn vrouw was erg van slag."

Klimaat

Het voetbalklimaat in Nederland in zijn algeheel staat de arbiter al langere tijd niet meer aan. "Na afloop van de bekerfinale tussen PSV en Ajax in 2006 (1-2) waren de 20.000 supporters van PSV meteen weg, het stadion was half leeg."

"Toen ik als scheidsrechter naar voren werd geroepen begonnen de 20.000 Ajax-supporters te roepen dat mijn moeder een hoer was."

"Het kan natuurlijk ook anders. Ik mocht de opening van het nieuwe Wembley-stadion fluiten en na afloop was er een soort huldiging. Ik moest al die trappen op en kreeg van een van de prinsen iets uitgereikt. Toen de speaker mijn naam omriep volgde een staande ovatie van 90.000 man."