AMSTERDAM - Woede en verontwaardiging druipen van de kolommen in de Engelse kranten na het aan Rusland vergeven WK 2018. De ‘uitvinders van het voetbal’ sneuvelden al in de eerste ronde met slechts twee stemmen.

‘Sold’, kopt The Daily Mirror vrijdag in chocoladeletters. In het hoofdartikel stelt de krant dat Rusland en Qatar dankzij olie in de gunst van de FIFA zijn geraakt.

Tabloid The Sun opent met ‘Fixed’ en ‘They stink, it’s all over’, terwijl The Daily Star het houdt op ‘What a Fix.’ Nauwelijks gereserveerder is het ‘End of the world voor England’ van The Times.

Rancune

De rode draad in de meeste analyses is dat de FIFA uit rancune Engeland passeerde. De afgelopen dagen berichtten verschillende media uit Groot-Brittannië over corrupte praktijken bij de wereldvoetbalbond.

“Meerdere leden van het uitvoerend comité van de FIFA hebben bevestigd dat deze berichtgeving heeft bijgedragen aan de vernedering van Engeland”, meldt The Guardian.

The Times bekritiseert het systeem van de verkiezing. ''Dat is veel te makkelijk te manipuleren en is te veel omgeven door geheimzinnigheid.''

De krant legt echter ook de schuld bij het comité dat het WK naar Engeland probeerde te halen. ''Engeland heeft het verpest. We hebben de beste stadions, de beste infrastructuur en de meest gepassioneerde fans, maar geen WK.''

Smeergeld

Alleen de Brit Geoff Thompson en de Kameroener Issa Hayatou zouden hebben gestemd op Engeland. Die laatste werd door het BBC-programma Panorama maandag beticht van het aannemen van smeergeld.

Andy Anson, de leider van het WK-bid, voelt zich voor de gek gehouden. “Namen noem ik niet, maar sommige leden drukten me op het hart dat ze voor ons zouden stemmen”, zegt hij in The Daily Mirror. “Ik dacht echt dat we genoeg mensen achter ons hadden geschaard.”

Rusland

De Russische kranten vierden vrijdag feest na de toewijzing van het WK. ''Wij zijn de kampioenen van het volledige veld'', aldus de krant Sovietski Sport.

''De Olympische Spelen in Sotsji en het WK voetbal in 2018, niemand kan ons meer stoppen'', jubelde de Komsomolskaja Pravda. ''Het lijkt een sprookje, maar het is toch echt waar.''

De Russische tabloid Tvoi Den was al zeker van de zege. ''We hebben er nooit aan getwijfeld dat we zouden winnen. We hebben er alles aan gedaan en dat heeft gewerkt.''