AMSTERDAM - Issa Hayatou beraadt zich over het nemen van juridische stappen tegen de BBC. In een documentaire die de Britse publieke omroep maandag uitzond beschuldigde onderzoeksjournalist Andrew Jennings de topbestuurder van de FIFA van corruptie.

“Ik heb een afspraak staan met mijn advocaten”, vertelt Hayatou aan de BBC. “We zullen zien wat daaruit voortvloeit.”

''Ze hebben mijn eer aangetast. Als ik corrupt was, stond ik niet zo lang aan het hoofd van de CAF", aldus Hayatou, die niet begrijpt dat de BBC nu met de zaak komt. ''Wat ze hebben laten zien, dateert van zestien jaar geleden. Waarom hebben ze dat niet eerder getoond?"

De Kameroener zou net als Nicolas Leoz en Ricardo Teixeira smeergeld hebben ontvangen van het sportmarketingbureau ISL, dat in ruil daarvoor de exclusieve marketingrechten kreeg van de FIFA.

Uit de schaduwboekhouding van ISL blijkt dat Hayatou, behalve topbestuurder van de FIFA ook voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond (CAF), vijftien jaar geleden een bedrag van 15.400 euro ontving.

Stemrecht

“Dat geld was voor het veertigjarige jubileum van de CAF, niet voor mij”, verweert Hayatou zich. “Destijds sponsorde ISL de Afrikaanse voetbalbond. Het uitvoerend comité van de CAF accepteerde het bedrag.”

Hayatou is een van de 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA die donderdag beslissen in welke landen het WK van 2018 en 2022 wordt gehouden.

Ook Leoz en Teixeira, die veel hogere bedragen dan Hayatou zouden hebben getoucheerd, bepalen mede of Nederland en België over acht jaar de mondiale eindronde mogen organiseren.

Extra omstreden

De verdachtmaking is extra omstreden omdat Hayatou ook lid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het IOC heeft bij de BBC bewijsmateriaal opgevraagd voor de aantijgingen.

Ook bij de verdachtmaking van Leoz en Teixeira heeft Hayatou zijn twijfels. ''Ik heb geen reden om te denken dat ze corrupt zijn."

Nederland en België zijn donderdag bij de stemming één van de kandidaten voor het WK van 2018. Hayatou zal op die dag zonder druk van buitenaf zijn stem uitbrengen. ''Ik weet van mezelf dat niemand mij kan beïnvloeden. Ik stem met een schoon geweten."