AMSTERDAM - Johan Cruijff is tevreden. Zijn oproep aan oud-spelers van Ajax om zich aan te melden voor de ledenraad, heeft gehoor gevonden.

''Het is mooi om te zien, hoeveel oud-spelers zich hiervoor hebben aangemeld. Allemaal bereid om Ajax verder te helpen'', schrijft hij maandag in zijn column in De Telegraaf.

Cruijff noemt geen namen. Dat deed Theo van Duivenbode zondag evenmin. De voormalige linksback van de Amsterdamse club wist bij AT5 wel te melden dat de club maandag een lijstje van acht oud-spelers krijgt die zich kandidaat stellen voor de ledenraad. Keje Molenaar maakte zelf al bekend dat hij één van die acht is.

Studio Voetbal meldde zondagavond dat het naast Molenaar gaat om Peter Boeve, Edo Ophof, Barry Hulshoff, Dick Schoenaker, Piet Schrijvers, Dirk de Groot en Co Meijer.

Revolutie

Cruijff was de voorbije weken in zijn columns bijzonder kritisch over het beleid van Ajax. Hij stuurde aan op een 'revolutie' en riep oud-spelers van Ajax op zich beschikbaar te stellen voor de ledenraad.

Of hij voor zichzelf een actieve rol ziet weggelegd bij zijn jeugdliefde, is niet bekend. Cruijff is erelid van Ajax. Hij schijft er niets over in zijn column, maar herhaalt wel het zwakke punt bij de club.

De wedstrijd tegen Real Madrid in de Champions League (0-4) bevestigde volgens hem opnieuw waar het volgens Cruijff aan schort bij de club. ''De rode draad die daar steeds doorheen loopt is het ontbreken van de basis die een Ajacied tijdens zijn opleiding moet worden bijgebracht.''

Pijnlijk

''Het is pijnlijk te constateren, dat jongens die soms tien jaar lang zijn opgeleid, de basisnormen niet beheersen. Als ik zeg dat de opleiding slecht is, dan bedoel ik dit soort dingen'', aldus Cruijff.

''Om dit te corrigeren zijn mensen nodig die op het niveau hebben gespeeld waarop deze regels gelden. Dat is geen bedreiging voor Ajax, maar een actie die nodig is om de club beter te maken.''