AMSTERDAM - Ajax krijgt maandag een lijstje van acht oud-spelers die zich kandidaat stellen voor de ledenraad van Ajax. Dat vertelde Theo van Duivenbode zondag in het programma Studio Ajax van de Amsterdamse zender AT5.

Van Duivenbode wilde de namen van de spelers nog niet prijsgeven.

''Dat zou niet netjes tegenover Ajax zijn'', stelde de voormalige linksback van de Amsterdamse club. ''Want niets en niemand is belangrijker dan de club Ajax.''

Van Duivenbode speelt een rol in de revolutie die Johan Cruijff graag bij Ajax wil ontketenen. De legendarische nummer veertien wil dat er meer oud-spelers in de ledenraad van zijn jeugdliefde komen.

Op 14 december komen acht van de 24 zetels van de ledenraad vrij. Als het aan Cruijff ligt, vullen oud-spelers die vacatures in.

Molenaar

De legendarische Ajacied noemde zelf de namen van Keje Molenaar, Tscheu La Ling, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Peter Boeve, Edo Ophof en Marc Overmars. Van al die kandidaten stelt Molenaar zich zeker kandidaat.

Frank Rijkaard en Marco van Basten willen in de toekomst liever ergens als trainer aan de slag. Overmars heeft na een gesprek ook bedankt.

In het televisieprogramma Studio Voetbal werd zondagavond gemeld dat naast Molenaar ook Boeve, Ophof, Barry Hulshoff, Dick Schoenaker, Piet Schrijvers, Dirk de Groot en Co Meijer zich kandidaat stellen.

Mulder

Jan Mulder werd eveneens benaderd, maar hij liet weten er niet op in te gaan omdat hij in zijn televisieoptredens zijn mening wil kunnen blijven geven. Marc Overmars, Piet Keizer, Tscheu La Ling en Sören Lerby zeiden ook 'nee'.

Van Duivenbode zei bij AT5 dat hij het geweldig zou vinden als Cruijff een functie in de raad van commissarissen van Ajax gaat bekleden. ''Maar ik denk dat hij alleen net als bij Barcelona als adviseur wil optreden'', zegt hij. ''Ik vind het al geweldig als hij iets voor Ajax wil doen. Hij heeft hart voor de club. Anders maakt hij zich nu ook niet zo druk.''

Niet slim

De ledenraad van Ajax komt vier tot zes keer per jaar bij elkaar en kan uiteindelijk het bestuur van de Amsterdamse club ontslaan. ''Maar dat zou niet slim zijn'', zegt Van Duivenbode.

''Het is wel belangrijk dat mondige oud-spelers af en toe hun mening geven. Het is belachelijk dat Ajax rode cijfers schrijft. Deze club moet alleen maar dragende spelers halen als die ook nog betaalbaar zijn. Anders moeten jeugdspelers de kans krijgen.''