FRANKFURT - UEFA-voorzitter Michel Platini wil de financiële wantoestanden bij Europese clubs keihard aanpakken. Dat zei de Fransman donderdag in een interview met de Duitse krant Die Welt.

''Veel clubs hebben schulden. Zij betalen daarvoor rente en kunnen verder een normale bedrijfsvoering hanteren. Verlies op de begroting daarentegen kunnen en willen we bestrijden.''

De Franse oud-international weet evenwel één ding zeker: ''De grote voetbalclubs sterven nooit.''

Maximaal verlies

Vanaf het seizoen 2013 is een nieuw licentiereglement (Financial Fair Play) van kracht, waarin de schuldenlast, het financieringstekort en de jaarlijkse verliezen aan maximale bedragen zijn verbonden.

Volgens Platini mogen clubs van 2013 tot 2015 nog maar een verlies van maximaal 5 miljoen euro incasseren. Het financieringstekort mag in deze twee jaar maximaal 45 miljoen bedragen, mits gedekt door aandeelhouders of andere geldschieters.

Dit tekort moet in de daaropvolgende jaren tot 2018 tot onder 30 miljoen euro worden teruggebracht.

800 miljoen

Volgens het economisch onderzoeksbureau van Deloitte worstelt alleen al Manchester United in de Premier League met een schuldenlast van ruim 800 miljoen euro. Real Madrid (327 miljoen) en Barcelona (202 miljoen) staan eveneens diep in het krijt.

Welke sancties de UEFA kan en wil opleggen aan clubs die niet aan het nieuwe licentiesysteem voldoen, maakte Platini in Die Welt nog niet duidelijk.