KERKRADE – Aan de opmars van Roda JC lijkt een einde gekomen. De Limburgers stapten voor de vijfde keer op rij in de competitie niet als winnaar van het veld. FC Utrecht toonde zich in het Parkstad Limburg Stadion in een boeiend inhaalduel een meer dan gelijkwaardige tegenstander: 1-1.

Ruud Vormer zette Roda JC op voorsprong, maar Edouard Duplan bracht de gasten verdiend langszij: 1-1.

De wedstrijd werd op 13 november afgelast,omdat het veld in Kerkrade door overvloedige regenval onbespeelbaar was.

Play-offs

Zeventien jaar lang was punten pakken in Kerkrade een bijna onmogelijk opgave voor FC Utrecht. Daar kwam verandering in tijdens de finale van de play-offs voor de Europa League, afgelopen seizoen. Toen waren de Utrechters duidelijk een maat te groot voor Roda JC.

Ook woensdagavond was FC Utrecht de betere ploeg. Het verschil voor rust werd echter gemaakt door Roda JC. Vormer zette de aanval door het hart van de Utrechtse defensie zelf op en rondde schitterend af: 1-0. De thuisclub leek die voorsprong snel uit te bouwen, maar de kopbal van Davy de Fauw werd van de lijn gehaald door Alje Schut.

Gelijkmaker

FC Utrecht, dat topschutter Ricky van Wolfswinkel pas in de slotfase inbracht, werd daarna sterker en zette met korte combinaties de defensie van Roda JC onder druk. De gelijkmaker kwam na een uur.

De Fauw haalde in het strafschopgebied de behendige dribbelaar Dries Mertens neer, die vervolgens zelf van elf meter het vonnis moest vellen omdat Van Wolfswinkel op de bank zat. Przemyslaw Tyton stopte de slappe inzet, maar Duplan tikte de rebound alsnog binnen: 1-1.

Wedstrijd beslissen

Arbiter Kevin Blom spaarde daarbij De Fauw, die voor zijn overtreding op Mertens de tweede gele kaart had moeten krijgen.

Beide teams kregen in de slotfase kansen om de wedstrijd te beslissen, maar Djoum namens Roda JC (over het doel) en Frank Demouge (bal van de lijn gehaald) en Van Wolfswinkel (inzet gered door Tyton) voor FC Utrecht wisten er geen raad mee.