ROTTERDAM - Laagvlieger Feyenoord en middenmoter sc Heerenveen zijn zondag weinig opgeschoten in de eredivise. Het onderlinge duel in de goedgevulde Kuip eindigde in 2-2. Daarmee kreeg de vermakelijke vertoning een terechte eindstand.

De wedstrijd werd vooraf gegaan door een indrukwekkend eerbetoon aan oer-Feyenoorder Fred Blankemeijer, die in de nacht van zondag op maandag overleed op 84-jarige leeftijd.

Na de ode aan Blankemeijer begon Feyenoord voortvarend aan de wedstrijd. De thuisploeg viel fris en creatief aan. De brigade van Been kwam in al de elfde minuut op voorsprong.

Doelman Kevin Stuhr-Ellegaard kon een schot van gangmaker Georginio Wijnaldum onvoldoende naar de zijkant wegwerken. Luc Castaignos sloeg attent toe, 1-0.

Het was al weer de derde treffer op rij in drie opeenvolgende duels voor de 18-jarige aanvalsleider, die het langdurige vertrouwen van zijn coach Been steeds meer begint waar te maken.

Behendige Beerens

Ook sc Heerenveen viel in De Kuip bij vlagen behendig aan. Met name de beweeglijke Roy Beerens viel moeilijk voor de Rotterdamse defensie af te stoppen. De aanvaller ontsnapte in de 39e minuut nog wel aan de rode kaart toen hij nogal fors zijn schoen op het dijbeen van Wijnaldum neerzette.

Van Oussama Assaïdi ging eveneens de nodige dreiging uit. In de afwerking was hij evenwel veel te laks.

Clubtopscorer Bas Dost (zeven treffers) moest in De Kuip op de bank beginnen. Ook Luciano Narsingh was na de bekernederlaag dinsdag thuis tegen NAC Breda (0-2) zijn basisplaats kwijt in de Friese formatie. Coach Ron Jans wees Viktor Elm en Mika Väyrynen aan als vervangers.

Väyrynen

Dankzij Väyrynen was het evenwicht in de stand na de rust snel hersteld (1-1). Hij profiteerde van een voorzet van Assaïdi en van zwak verdedigingswerk van Stefan de Vrij, die zich in de persoonlijke duels wel vaker simpel opzij laat zetten.

SC Heerenveen ging na de gelijkmaker op jacht naar de zege. Met enkele sterke ingrepen hield aanvoerder Ron Vlaar Feyenoord aanvankelijk nog overeind. In de 75e minuut moest hij zich bij een goed uitgespeelde Friese aanval echter ook gewonnen geven. Elm scoorde op aangeven van Väyrynen, 1-2.

Daarmee pakten de tactische keuzes van coach Jans goed uit in De Kuip. Maar invaller Jerson Cabral voorkwam zes minuten later met een fraaie treffer in de verre hoek dat Heerenveen met drie punten de bus instapte: 2-2.