VENLO - Hans van Arum weet eindelijk hoe het is om te winnen als coach van Vitesse. In zijn laatste duel als baas op de bank stapte hij voor het eerst als winnaar van het veld.

Het onthutsend zwakke VVV-Venlo was zondag in de eigen Koel geen partij voor Vitesse, dat heel veel kansen verprutste en uiteindelijk 'slechts' met 5-1 won.

De Arnhemse treffers kwamen van Wiljan Pluim, Julian Jenner, Ismail Aissati en twee keer invaller Marcus Pedersen. Ruud Boymans was vanaf de strafschopstip trefzeker voor VVV.

Zwaar veld

VVV pakte een week geleden drie belangrijke punten bij hekkensluiter Willem II, maar kon die overwinning voor eigen publiek geen vervolg geven. Bijna niets lukte bij de thuisclub, die niet mocht mopperen dat de achterstand bij rust slechts 0-2 bedroeg. Vitesse mocht doen wat het wilde op het zware veld in de Koel, maar verzuimde om het duel vroegtijdig te beslissen.

Pluim en Jenner waren binnen een halfuur trefzeker, maar Vitesse mist daarnaast in het eerste bedrijf nog drie grote kansen via Aissati, Davy Pröpper en Jenner. Bovendien eindigde een vrije trap van Alexander Büttner op de lat.

Het ongeïnspireerde VVV dook slechts sporadisch op voor het doel van Eloy Room, die alleen hoefde in te grijpen bij een poging van spits Boymans en een schot van Alex Nkume.

Uitblinkende Jenner

Ook na de hervatting bleven de Limburgers ontstellend zwak voetballen. Het leek alsof de elf spelers van trainer Jan van Dijk voor het eerst samen op het veld stonden.

Ook Vitesse ging onder leiding van de uitblinkende Jenner en Nemanja Matic verder waar het bij rust mee was opgehouden: kansen missen. Jenner, Pröpper, Pluim en Matic hadden Vitesse naar een monsterzege kunnen leiden, maar faalden hopeloos.

Opleving

Dat leken dure missers te worden, toen VVV via Boymans uit een strafschop een kwartier voor tijd op 1-2 kwam en invaller Michael Uchebo de 2-2 dacht te scoren. Zijn treffer werd echter afgekeurd vanwege buitenspel. De Venlose opleving leek Vitesse wakker te schudden.

De Arnhemmers waren in de slotfase plotseling een stuk zorgvuldiger in de afronding. Aissati en invaller Pedersen (twee keer) bepaalden de eindstand op 5-1. Van Arum kan daardoor met een goed gevoel zijn taak overdragen aan de nieuwe technische staf, die maandag bij Vitesse begint.