ALKMAAR - Ajax begint zaterdag met een achterstand van zes punten aan de thuiswedstrijd tegen koploper PSV. De Amsterdammers leden zondag op bezoek bij AZ de tweede nederlaag op rij (2-0). Het verlies had veel hoger kunnen uitvallen.

AZ mocht zichzelf aanrekenen dat het de rivaal uit Noord-Holland niet zwaarder voor een belabberd optreden bestrafte.

De formatie voetbalde precies zoals trainer Gertjan Verbeek vooraf beloofde. De spelers van de thuisploeg vochten voor iedere bal en keken niet op een overtreding meer of minder. Ze hanteerden een zo’n hoog tempo dat ze zichzelf regelmatig voorbij liepen.

Opportunistisch

De opportunistische speelwijze leverde AZ in de eerste helft drie uitstekende kansen op. Rasmus Elm schoot in kansrijke positie naast en Pontus Wermbloon gleed de bal van dichtbij over het doel.

Nog groter was de mogelijkheid van Graziano Pellè, de Italiaan die het na vier treffers als invaller eens als basisspeler mocht proberen. Hij beoordeelde een afgemeten voorzet van Ragnar Klaven uitstekend, maar kopte naast.

Ajax kwam door het fanatieke spel van de thuisclub nauwelijks in het spel voor. De 29-voudig landskampioen startte met twee aanvallende middenvelders. Christian Eriksen en Siem de Jong kregen hulp van de Zweedse controleur Rasmus Lindgren. Eyong Enoh en de lichtgeblesseerde Demy de Zeeuw moesten genoegen nemen met een plaats op de bank.

Suarez geïrriteerd

Luis Suarez was voor rust als enige Ajacied dichtbij de openingstreffer. De aanvoerder schoot voor de elfde keer dit seizoen in de eredivisie op de lat. Hij maakte opnieuw een geïrriteerde indruk.

Het samenspel met de onzichtbare Mounir El Hamdaoui verliep wederom slecht. Trainer Martin Jol besloot na een klein uur de balvaste Mido als derde spits te brengen. De ingreep leverde niet het gewenste resultaat op.

Niet de bonkige spits uit Egypte maar zijn collega uit Italië bleef kansen krijgen om de wedstrijden open te breken. Pellè stuitte echter op doelman Maarten Stekelenburg en schoot maar weer eens naast.

Loon naar werken

AZ kreeg uiteindelijk na 74 minuten loon naar werken. Suarez verloor Ragnar Klavan uit het oog. De linksback stelde Pontus Wernbloom in staat raak te koppen (0-1). Nog geen twee minuten later besliste invaller Kolbeinn Sigthorsson de wedstrijd definitief.

André Ooijer kreeg in de voorlaatste minuut nog een rode kaart voor een zware overtreding op Pellè. Hij mist daardoor zaterdag de ontmoeting met zijn oude liefde PSV.